Vásárhely 23 háziorvosát és 9 házi gyermekorvosát is ellenőrzik Pintér Sándor utasítására

Átvizsgálják a rendelők működtetéséhez szükséges szerződéseket, engedélyeket, az ellátóhelyek felszereltségét, az ott dolgozók szakmai végzettségéről szóló igazolásokat. Mivel rendelés alatt is befuthatnak az ellenőrök, lehetnek ellátásbeli fennakadások.

Rendelési vagy tanácsadási időben, akár bejelentés nélkül is meglephetik a járási népegészségügyi hivatalok emberei a gyógyítókat. A szokatlan eljárásról a Népszava számolt be egy levél alapján, mely szerint a járási kormányhivatalok arról tájékoztatják a háziorvosokat és a házi gyermekorvosoknak, hogy az ágazatot vezető miniszter rovancsolást rendelt el valamennyi alapellátást végző rendelőben.

A következő hetekben ellenőrizni fogják egyebek mellett a háziorvosi rendelők működtetéséhez szükséges szerződéseket, engedélyeket. Az ellátóhelyek felszereltségét, az ott dolgozók szakmai végzettségéről szóló igazolásokat, valamint egészségügyi alkalmassági vizsgálataikról igazoló dokumentumokat, továbbá a kötelező védőoltásaikat.

Még az orvostechnikai eszközök (például EKG) rendszeres műszaki felülvizsgálatának jegyzőkönyveit is be kell bemutatni. A vizsgálat kiterjed majd arra is, az előírásnak megfelelően kezelik-e a veszélyes hulladékot, van-e erről szerződés, számla, milyen gyakran szállíttatják el azokat a rendelőből.

A levél szerint az ellenőrzés idejére az orvos kocsijában lévő sürgősségi táskát is be kell vinni a rendelőbe, hogy a tartalmát át tudják vizsgálni. Az ellenőrzés előtt a háziorvosoknak pótolniuk kell a dohányzást tiltó, illetve a dohányzó helyet kijelölő feliratokat is.

A lap szerint Pintér Sándor belügyminiszter utasítása még a tempót is előírta: heti húsz praxist kell végig látogatniuk.    

BelügyminisztériumellenőrzésháziorvoskormányhivatalPintér Sándor