Várhatóan 100 millióval csökken a vásárhelyi Strandfürdő és Sportuszoda vesztesége

Terveket ismertettek és évet értékeltek a Török Sándor Strandfürdő és Gyarmati Dezső Sportuszodát illetően. Az ágazatot érzékenyen érintette a járvány, azonban a veszteséget, az elmaradó bevételek ellenére is sikerült 100 millió forinttal lefaragni. Mindezek mellett december közepén a Polgármesteri Hivatalban ismertették az intézmény középtávú fejlesztési terveit is.

A fürdő középtávú koncepcionális tervezését a Zala Art Kft. nyerte meg, akik először decemberben prezentálták a koncepciójukat a Városházán, egy vitaindító esemény keretében.

A prezentáció rendkívül látványos volt, mindenki levonta a szükséges tanulságokat ahhoz hogy tovább lehessen lépni a fejlesztések irányába. A fürdő számára kikristályosodott, hogy melyek azok a fejlesztések amelyek felé menni szeretnének. A 2021-es évre vonatkozóan ez a kültéri csúszda létrehozása és a kemping szolgáltatás beindítása. Középtávú, több évre előremutató tervekről és tervezésről van szó, jelenlegi értékeiket és a fürdő jelenlegi helyzetét figyelembe véve.

Szálloda és kemping a tervek között

A Zala Art Kft. ambíciózus terveket mutatott be, mint például egy szálloda építése a fürdő mellett, amely sportturisztikai értékét is növelné az uszodának és bevétel generáló is lehetne egy közvetlen fürdő melletti szálláshely.

A decemberi megbeszélésen a Fürdővel kapcsolatban dr. Márki-Zay Péter polgármester négy pillért említett, amelyek megoldásra várnak. Az egyik ilyen a kemping újbóli kialakítása a kivitelező által. A kemping tekintetében szeretnék visszahozni azokat a lehetőségeket, amelyeket mintegy tíz évvel ezelőtt ki tudtak használni. Ez több ütemben kerül megvalósításra. A szándék hogy 2021-ben befejeződjön az első ütem, amely egyszerű sátorhelyek, lakókocsi állások kialakítása, a hozzájuk tartozó közművekkel, egy mobil recepcióépülettel és mobil zuhanyzóval, wc-vel.

Még Békéscsabáról is jöttek úszók

A fürdőhöz tartozó Gyarmati Dezső Sportuszoda olyan tulajdonságokkal rendelkezik, amilyennel a környéken egy sem, azonban nem rentábilis. Ennek ellenére működtetni kell, hogy egyrészt az idelátogatókat kiszolgálja, másrészt további látogatókat vonzzon.

Katona Zsolt ügyvezető leginkább a törzsvendégeket sajnálja, hiszen nekik az életmódjukhoz tartozott a mindennapi úszás és a fürdőbe járás. Sajnálatos hogy a külső létesítményt sem lehet úgy használni, hogy az kielégítse az igényeket. Bízik benne hogy kora tavasszal az élet visszatér a rendes kerékvágásba.

A Fürdő 2020 március közepétől május 5-ig tartott teljesen bezárva, júliusig pedig részlegesen üzemelt, mondta Katona Zsolt. Ezalatt az idő alatt is csak a sportegyesületek és a úszni vágyó vendégek használhatták a medencéket. Ebben az időszakban még Békéscsabáról is jártak át vendégek.

Érezhető kiesés, hogy át kellett strukturálni a bérletvásárlási időszakot, hiszen a bezárások miatt a bérletek érvényességét ki kellett tolni. Máskor egy éves bérletet december végén- január elején vásároltak meg, most az új szezonra talán májusban. Ezen felül az iskolák sem jöttek iskolai úszásra, ezeket az órákat az EMMI felfüggesztette. De az edzőtáborok tekintetében is elmaradtak a külföldiek márciustól, sorolta Katona Zsolt. Ez a bevétel típus is 90%-ban elmaradt, így összességében a vírushelyzet mintegy 70 millió forintos bevételkiesést produkált.

Hiába a jelentős bevételek kiesése – mintegy 100 millióval csökken a fürdő vesztesége

Ám a fentiek mellett szerencsére, még 2019-ben egy víztisztító mű és egy hidegvizes kút beüzemelésre került. Ezeknek a következtében a szennyvíz-kibocsátás jelentősen csökkent, és a megtakarítás ezáltal és a bezárások által több mint 70 millió forint volt.

A cég vesztesége 2019-ben összesen mintegy 464 millió forint volt, 2020-ban ez mintegy 100 millió forinttal lesz kevesebb. Ezzel összefüggésben kell tehát azt nézni, mondta Katona, hogy mintegy 70 millió forint bevételtől estek el 2020-ban, és azért a működési költségeik nem lettek jelentősen kisebbek, mert a fürdőt az év nagy részében nyitva tartották, és az úszómedencék a bezárások ideje alatt is fogadóképesek voltak.

Foglalkoztatás tekintetében munkavállalótól ebben az időszakban sem váltak meg, mesélte Katona Zsolt, sőt, benyújtották kérelmüket ágazati bértámogatásra, ami a dolgozók bérének 50%-át jelentené ezekben a nehéz hónapokban.

Új látogatókban bíznak

A középtávú célokhoz tartozik, hogy tovább csökkentsék a veszteséget.Ez egy közszolgáltást ellátó létesítmény, a szabadtéri fürdőzésre és a sportra lett kiélezve. A tapasztalat szerint ez a fajta szolgáltatás viszont nem hoz annyi bevételt, mint egy élményfürdő. Szeretnék elérni, hogy a vendégek mind a kinti, mind a benti medencéket egyaránt használják. Működik a gyógyászati részleg is, de az sem hoz még számottevő bevételt, fejlesztésre szorul.

Az úszósport által infrastrukturális pályázatokhoz férnek hozzá, amelyekből származó forrásokat felújításra, mint például új rajtkövekre, lámpákra, légtechnikára tudnak fordítani.

A kemping újraindítását és a kültéri csúszdák megnyitását nyárra tervezik. Remélik, hogy a régi vendégek visszatérnek és hozzájuk újak csatlakoznak. Utána apránként tervezik az előre jutást, Katona Zsolt bizakodó.

Gyarmati Dezső SportuszodaHódfürdőKatona ZsoltTörök Sándor StrandfürdőZala Art Kft