Varga Judit fontos kérdésről beszélt, de túlságosan közbeszól a politika

Tegnap Varga Judit, korábbi igazságügyi miniszter interjút adott Hajdú Péternek, magánéletéről, házasságáról, elsősorban Magyar Péter miatt. Szögezzük le: minden egyes kapcsolati erőszak szörnyű dolog, amit ki kell vizsgálni, és ezt még azzal sem lehetne bagatelizálni, hogy korábban éppen Varga Judit bagatelizálta miniszterként.

Nem fogom, mert nem fogom tudni megítélni azt, hogy a Varga-Magyar házastársi vitában, az elmondott kapcsolati erőszak kérdésében kinek van igaza, még akkor sem, ha korábban dolgoztam olyan helyeken, ahol láttam jó pár ilyen esetet. Egyesek szerint ez igaz, és nagyon komoly dolog (az igazságtartalmától függetlenül az), más szerint ez pusztán egy ,,(Rogán) Tónika-show” volt. Én nem tudom, szakember nem vagyok.

Azt sem tartom ,,bizonyító erejűnek”, hogy korábban éppen Varga Judit volt az, aki azt mondta, az Isztambuli egyezmény, annak ratifikálásának a hiánya dacára a nők helyzete a legjobb állapotban van Magyarországon. Annak ellenére mondta ezt és maradt el a ratifikáció, hogy tudvalévő, hogy hetente legalább egy nő meghal kapcsolati erőszakban, vagy hogy, olykor minden előzetes, a hatóságokhoz érkező jelzés ellenére előfordulnak gyermekgyilkosságok Magyarországon. És ezek nem egyedi esetek. Tehát a kapcsolati erőszakban szenvedett Varga Judit igazságügyi miniszter, Áldozatsegítő Központok ide vagy oda, az áldozatok helyzete egy cseppet sem lett jobb, Magyarországon a hatóságok részéről (tisztelet a kivételnek) segítséget hatékonyan nem tudnak kapni, és ez gyakran vezet tragédiához. A rendszer, aminek Varga Judit sokáig felelőse volt, tehát nem működik elégségesen sem.

Mint ahogy (általában) a kapcsolati erőszakban lévő nő is, bármennyire is hozzák ezt fel Varga ellen, tud és szokott úgy ,,nyilatkozni” a nyilvánosság (értsd: barátok, ismerősök, rokonok) felé, hogy abból az látszódjon, hogy egy tökéletes házasságban vagy párkapcsolatban él.

Mégsem tudok időnként nem arra gondolni, hogy ez egy politikailag motivált nyilatkozat volt. Hiszen, bár akadnak fenntartásaim Magyar Péterrel szemben, és ismétlem, a családon belüli erőszak egy nagyon komoly téma, de Varga Judit pont akkor áll ezzel a nyilvánosság elé, amikor az a kormányzó pártoknak a legjobb, mert tematizálhatják a közbeszédet. Bevállal az ex-miniszter egy olyan interjút egy olyan riporterrel, aki még véletlenül sem teszi fel azt a kérdést, hogy mi újság a hangfelvételekkel.

A családon belüli erőszak csak két emberre tartozik és mégsem. Mert egy egészséges társadalomnak meg kell tudnia magát is védenie ezek ellen, ami nem azt jelenti, hogy sajnos egy ilyen sem eshet meg, hanem hogy nagy százalékban működnek a megelőző intézkedések, és hogy nem csak akkor lépnek a hatóságok, és jelen esetben a törvényhozás, ha vér folyik.

A mostani esettel kapcsolatban több kérdés is felmerül:

  • Miért áll és miért most áll ezzel a nyilvánosság elé Varga Judit? Magyar Péter politikai szerepvállalása nem ő ellene irányult?
  • Miért gondolná egyébként Varga Judit, hogy a családi dolgokat a Frizbiben kell elmondani?
  • Mi a helyzet a hangfelvételek tartalmával, ahogy utaltam, és mások is utaltak rá, ezekről az interjúban egy szó sem esik?
  • Nem vet-e fel nemzetbiztonsági kérdéseket, hogy egy minisztert, jelentős titkok, érzékeny adatok ismerőjét, a kormány tudtával (erre Bayer Zsolt utalt) lényegileg befolyásolja, megfélemlíti, hivatalos programja előtt a szobába zárja a férje? Ismert volt-e ez miniszteri kinevezése előtt?
  • Ennek, az elmondások szerint nárcisztikus, erőszakos férjnek vajon miért adtak busás állami állásokat?

Az mindenféleképpen örvendetes, hogy ha ezt egy ilyen elnyomó kapcsolatnak élte meg Varga Judit, akkor sikeresen, felszabadítóan ki tudott ebből menekülni.

Az esettel kapcsolatban tehát több kérdés is felmerül. És nem csak az, hogy mi az igaz belőle, hanem az is, vajon milyen valós, nem bulvár értékű, pártpolitikai lépéseket tesz az általános problémával szemben a kormányzat. És az is, vajon tényleg manipulálják az ügyészségi iratokat? Mert ugye erre nem kaptunk választ.

Borítókép forrása: Varga Judit Facebook

családon belüli erőszakkapcsolati erőszakMagyar PéterVarga Juditvélemény