Van esély az ellenzék győzelmére Lengyelországban

A tegnapi lengyel parlamenti választások exil pollja alapján ugyan a hatalmon lévő kormánypárt kapta a legtöbb szavazatot, de nem fog tudni még a szélsőjobboldallal együtt sem többséghez jutni a parlamentben. A szavazatokat még számolják, hivatalos végeredmény egyelőre nincs, de jó esély van rá, hogy bukik Orbán szövetségese, és a legnagyobb ellenzéki erő, a Polgári Koalíció Donald Tusk vezetésével alakíthat majd kormányt.

A szavazatok 19,43 százalékának megszámlálása után 40,50 százalékon áll a kormányzó PiS (Jog és Igazságosság) a lengyel választásokon, a Polgári Platform vezette ellenzéki koalíció pedig 26,07 százalékon – hangzik a 444.hu folyamatosan frissülő cikke a lengyelországi választásokról. A pillanatnyi állás értékeléséhez annyit érdemes tudni, hogy eddig döntően vidéki, a PiS bázisának számító körzetekben zárult le a számlálás, így az eredmény napközben akár egész jelentős mértékben változhat – írják.

A ’89-es rendszerváltás óta most volt a legnagyobb, 72,9 százalékos a részvétel, sok szavazókörben éjszakába nyúlt a voksolás.

„Lengyelországban így most sikerülhet az, ami nálunk már 2022-ben is elérhetetlennek bizonyult – de a körülmények is egészen mások. A közmédia ott is a kormánypropagandát harsogta, ott is hazugságokkal vádolták az ellenzéki szövetséget, migránsokkal, melegekkel, háborúval riogattak, sőt még kamu-népszavazást is tartottak a választással együtt…” – értékelte Márki-Zay Péter az első lengyelországi választási eredményeket vasárnap éjjel közösségi oldalán, és hozzátette:

Ha az előzetes adatok helyesnek bizonyulnak, Orbán egy fontos illiberális partnert veszíthet el az Unió ellen vívott harcában, mi pedig reménykedhetünk, hogy az országunkat kirabló, nemzetünket szegénységbe taszító korrupt diktatúra hamarabb véget érhet, mint gondoltuk volna.

Donald TusklengyelLengyelországMárki-Zay PéterPiSPolgári Koalícióválasztások