Van akinek új tetőre, másnak új épület belakásához kell a civil támogatás

22 millió forint összértékben, több mint 30 civil szervezet részesült tavaly önkormányzati támogatásban. Ennek segítségével a kérelmező egyesületek többek között állagmegóvó és infrastrukturális fejlesztéseket tudtak megvalósítani. A városvezetés ebben az évben újabb keretet különített el erre a célra, amelyre egészen március közepéig lehet pályázni.

A Szabadság Olvasókör épülete már több mint 100 éves, ezért rendszeres felújításra szorul. Tavaly ősszel a tető érett meg a renoválásra. amelyre a civil szervezet az önkormányzattól kért és kapott is támogatást, mintegy 300 ezer forint értékben. Ennek köszönhetően még a téli időszak előtt sikerült az állagmegóvást elvégezni.

Rostás Jánosné, a Szabadság Olvasókör elnöke elmondta, beázás még nem volt, de már behajlott a tető és a léceket, valamint a szarufát is ki kellett cserélni. Így ezzel meg tudták menteni a tetőt és az épület nem ázott be.

Ugyancsak az elmúlt esztendőben a Hódtava után új székházba kellett költöznie a Kankalin Néptáncegyüttesnek. A táncosok az egykori Táltos Iskola egy részét igyekeztek otthonossá tenni, amely szintén több százezer forintos infrastrukturális fejlesztést vont maga után. A költségeket a tánccsoport szintén önkormányzati támogatásból tudta fedezni.

Törökné Tárkány Katalin elnök elárulta, hogy magát az épületet óvodaként használták, de sok-sok hiányossága volt még a tetőn kívül is. Most éppen a WC beépítése zajlik, mert az előző tulajdonos elvitte, tehát se Wc, se mosdó nem volt.

Csak a tavalyi évben több mint 30 civil egyesület részesült önkormányzati támogatásban, mintegy 22 millió forint összértékben. Idén erre a célra a városvezetés újabb keretösszeget különített el a költségvetésben- hívta fel a figyelmet Márki-Zay Péter polgármester a Vásárhelyi Televízió Időben című magazin műsorában. Elmondta, hagyományőrző, közrendvédő, közterületfelújító, helytörténeti csoport, kiemelten az állatvédők és a sportklubok tudnak működésükhöz támogatást kérni.

A civil szervezetek március 15-ig pályázhatnak az önkormányzati támogatásra, a város honlapján található formanyomtatvány kitöltésével.

civil szervezetKankalin NéptáncegyüttesSzabadság Olvasókör