Valóban szórják a pénzt a tankerületek dolgozóinak?

Érdekes levelet kapott szerkesztőségünk néhány hete. Régimódian, papíron, borítékban. Feladóként Cseriné Posztós Krisztina szerepelt, a feladó címeként pedig a Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központ Andrássy utcai székhelye. A levél írója két A4-es oldalon osztotta meg velünk véleményét, hogy a tankerületek dolgozóinak bőkezűen mért béren kívüli juttatásai milyen égbekiáltóan igazságtalanok annak fényében, hogy a pedagógusok mindeközben a megbecsülésükért és megélhetésükért kénytelenek küzdeni. A levél írója mindezeket tényadatokkal is alátámasztotta.

Azt nagyon hamar kiderítettük, hogy a géppel írott levél írója a valóságban nem városunk fideszes képviselőjének, Cseri Tamásnak a felesége, hiszen kérdésünkre, hogy ő küldte-e a levelet, tagadólag válaszolt. De őszintén szólva logikus sem volna különösebben, hogy a tankerület egy kormánypárttal szimpatizáló dolgozója saját intézményét húzza a sárba.

Névtelen, de igaz-e?

A levélíró állítja, a tankerületek kormánytisztviselő dolgozói béren kívüli juttatásként nemcsak SZÉP-kártyát, hanem gyermekeik után két jogcímen is kapnak támogatást, méghozzá nem keveset. Az egyik ezek közül a gyermeknevelési támogatás, melyet már tavaly április 30-ig megkaptak. Ennek összege a kérelem benyújtásakor érvényes havi minimálbér bruttó összegével megegyező összeg, vagyis 2023-ban 232 ezer forint volt. Második és harmadik gyermek után a minimálbér bruttó összegének további 35 %-a járt.

Ha mindez nem lenne elég, iskolakezdési támogatást is kapnak, melynek összege minden év augusztus 1-én érvényes minimálbér havi összegének 45 %-a. Ezt legkésőbb minden év október végéig utalják nekik, ráadásul a második, harmadik, stb. gyermek után ugyanannyi jár. Tehát egy gyermek után bruttó 104 ezer 400, kettő után bruttó 208 ezer 800, három gyermek után bruttó 313 ezer 200 forint iskolakezdési támogatás járt 2023-ban.

A titokzatos levélíró ezután összesítette, hogy a két jogcímen együtt ez mennyi béren kívüli juttatást jelent a tankerületek dolgozóinak évente:

A levélíró nemcsak ezt, de mást is a tankerületek szemére vet: állítása szerint nem létező túlórákat számolnak el, beléptető rendszerük ugyan van, de az az időt nem méri, „a tankerületek még mindig óriási apparátussal rendelkeznek, és a legtöbb dolgozó csak ellébecolja a munkaidejét.”

Természetesen nem veszünk készpénznek egy ilyen névtelen levelet, azonban a benne szereplő információk valóságtartalmát igyekeztünk leellenőrizni, ezért közérdekű adatigényléssel fordultunk a Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központhoz a következő kérdésekkel:

1. Milyen jogcímen, jogcímeken kapnak a tankerületnél dolgozó kormánytisztviselők gyermekeik után munkáltatói juttatást, támogatást? Milyen összegről van szó gyermekenként? Megkapják-e ugyanezt a tankerület pedagógusai?

A tankerület válaszában a 88/2019. (IV. 23.) kormányrendeletre utal, ahol meg is találjuk a vonatkozó részeket – a 64. § illetve a 65. §-ban – ezek pedig teljes mértékben alátámasztják a névtelen levélíró fenti állításait, vagyis a kormánytisztviselők általában – így a tankerületeknél dolgozók is – valóban két jogcímen, és a fenti összegekben kapnak béren kívüli juttatásokat gyermekeik után.

A pedagógusokra más szabályok vonatkoznak – írták -, tekintettel arra, hogy közalkalmazotti jogviszonyban állnak. (2024. január óta ez a státuszuk megszűnt, most már „köznevelési foglalkoztatottak” -szerk. megj.)

2. Milyen rendszerben történik az Ön tankerületi központjában a munkaidő nyilvántartása? Van-e beléptető rendszer a dolgozóik számára? Amennyiben igen, ezt munkaidő-nyilvántartásra is használják-e?

A tankerület válaszában a kormányzati igazgatásról szóló törvényre utal, a 2018. évi CXXV. törvény 133 §-ra, amely nem határozza meg kötelezően a munkaidő-nyilvántartás módját. Nem kaptunk választ azonban arra, hogy van-e beléptető rendszerük, és használják-e munkaidő-nyilvántartásra.

3. A nyári időszakra vonatkozóan (2023.06.16. és 2023.08.31. között) fizettek-e túlórákat a Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központ kormánytisztviselői számára? Ha igen, milyen összegben?

Ennél a kérdésnél a tankerület saját honlapjára irányít minket, ahol tájékoztatásuk szerint a Szervezet illetve a Közérdekű adatok menüpont alatt korábban már nyilvánosságra hozták a kért adatot. Hosszas böngészés után valóban megtaláltuk, amit kerestünk, méghozzá a tankerületi központ 2022-es költségvetési beszámolójában. Eszerint a központnál alkalmazott 41 köz- illetve kormánytisztviselő 2022-ben egyáltalán nem kapott túlóradíjat, tehát a levélíró ezen állítása nem állja meg a helyét.

Kormánytisztviselők: 468 ezer

Pedagógusok: 323 ezer

A tankerület 2022-es beszámolójában azt az adatot is bárki megtalálja, hogy abban az évben 1722 fő pedagógust foglalkoztattak összesen a Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központ intézményeiben – akkor még közalkalmazotti minőségben (a tavaly bevezetett státusztörvény alapján ők azóta már úgynevezett „köznevelési foglalkoztatottak”). Ugyanitt, a beszámoló 232. oldalán megtaláljuk mind a tankerületek kormánytisztviselői, mind az iskolákban dolgozó pedagógusok béradatait is. Egy gyors számolással megkapjuk, hogy amíg a tankerületek kormánytisztviselőinek 2022-es átlagos havi bruttó 468 ezer 881 forintos béréhez még átlagosan havi bruttó 62 ezer forint béren kívüli juttatás is járt, addig az iskoláikban foglalkoztatott – akkor még – közalkalmazottak – vagyis a pedagógusok – tekintetében ugyanez az adat 323 ezer 617 forint átlagos havi bér, illetve 1600 forint béren kívüli „juttatás”. Az igazságosság kedvéért meg kell viszont említeni, hogy a pedagógusok ellenben tényleg kaptak túlóradíjat, méghozzá személyenként és havonta átlagosan 3548 forintot.

A következtetések levonását, illetve a címben feltett kérdés megválaszolását olvasóinkra bízzuk…

Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központtankerület