Választások: egy hét éve elhunyt hölgy és egy 1908-ban született, külföldre költözött férfi is kapott értesítést

Ráadásul a 116 éve született férfi még a 80-as években elhagyta hazánkat. A Nemzeti Választási Iroda szerint a Belügyminisztériumban vezettek pontatlan nyilvántartást. Egy ellenzéki delegált kérdéssel fordul az NVI-hez.

Egy halásztelki család kereste meg a Nemzeti Választási Irodát, valamint a hvg.hu szerkesztőségét, miszerint a júniusi 9-i önkormányzati és EP-választásról értesítést kapott 2017-ben elhunyt rokonuk is.

Ráadásul még régen volt szomszédjuk is kapott ilyen levelet. A másik férfi 1908-ban született , és ő is kapott értesítést a közelgő európai parlamenti és önkormányzati voksolásról. Ráadásul ő még az 1980-as években egy másik országba költözött. Vagyis nemcsak évtizedek óta nem lakik már ezen a címen, de ha még életben lenne, akkor betöltötte volna a 116. életévét.

Mindketten bolgár származásúak voltak, a nagymama bolgár állampolgárként élt Magyarországon, de így is szavazati joga volt az önkormányzati választásokon.

Amikor az unoka rákérdezett az NVI-nél erre a több mint kínos tévedésre, azt írták neki, hogy

az adatok a Belügyminisztérium által vezetett személyi adat- és lakcímnyilvánításban szerepeltek hibásan. Mivel az értesítők és a szavazóköri névjegyzék adattartalmát a Nemzeti Választási Iroda ez alapján állítja össze, ezért automatikusan küldték a kötelező postát.

A Belügyminisztérium Nyilvántartások Vezetéséért Felelős Helyettes Államtitkárság Személyi Nyilvántartási és Igazgatási Főosztálya törölte a helytelen adatokat a nyilvántartásból.

A panaszos ugyanakkor továbbra sem érti, hogy fordulhatott elő ez 2024-ben, tekintettel ráadásul arra, hogy eleddig a nagymamája halála után tartott választásokra nem kapott értesítést a 2017-ben elhunyt hölgy. Eddig tehát nem merült fel ilyen hiba.

Több mint aggasztó, hogy a Belügyminisztérium ilyen pontatlanul vezeti az állampolgárok adatait, amit aztán egy az egyben átvesz a Nemzeti Választási Iroda. Miközben a választási eljárásról szóló törvény vonatkozó bekezdése szerint az iroda feladata, hogy ’a központi névjegyzék adatait folyamatosan frissíti

– kommentálta az esetet Litresits András, a Nemzeti Választási Bizottság szocialista delegáltja.

Szerinte

kár, hogy a szavazóköri névjegyzéket a szavazást követően meg kell semmisíteni, érdekes lenne visszanézni, hogy például a 2019-es önkormányzati és EP képviselők választáson mi történt a már ezt megelőzően elhunyt nagymama szavazataival, azaz történt-e visszaélés, bűncselekmény.

Litresits András jelezte, tájékoztatást fog azért kérni az NVI elnökétől arról, hogy 2019-ben mi lett a 2017-ben elhunyt nagymama választási értesítőjének postai sorsa az irattári adatok alapján.

BelügyminisztériumHalászteleklistaNemzeti Választási Irodaválasztások