Vakvezető kutyával ismerkedtek az Oldalkosár utcai óvodások

Azt is kipróbálhatták az érzékenyítő foglalkozáson, hogy megtalálják-e a fülük és egy fehér bot segítségével Bodzát, a vakvezető kutyát.

– Nagyon nyitottak a kicsik a másság és a fogyatékkal élők elfogadására. Kíváncsian, érdeklődve figyelik, mintsem, hogy elutasítsák őket – mondta Kardos Szilvia, az egyesített óvoda helyettes vezetője.  – Éppen ezért ebben a szenzitív életszakaszban nagyon fontosnak tartjuk, hogy ilyen élethelyzetekkel, ilyen emberekkel is találkozzanak. Zsuzsikáról már régen hallottunk, s nagyon örülünk, hogy az Egyesített Óvodai Intézmény, mind a tizenkét ovijában tud szociális érzékenyítő programot tartani.

Hozzátette: a szociális kompetencia fejlesztése az óvodás korban a leghatékonyabb, a befogadás, az elfogadás, az empátiás készség mind-mind ebben az életszakaszban fejlődik. Később pedig – elsős-másodikos koruk után – már nem is fejleszthető.

– Az alapítvány egyik legfontosabb célkitűzése az, hogy érzékenyítő, szemléletformáló programokat tartson óvodások, iskolások, felnőttek számára, annak érdekében, hogy nyitottabbá váljanak a fogyatékkal élők irányában – mondta Kácsor-Macska Zsuzsanna, a Napos Oldal a Sérült Emberekért Alapítvány munkatársa.

Kácsor-Macska Zsuzsanna és Bodza az ovisok közt

Vásárhelyen másfél hete tart ilyen érzékenyítő foglalkozásokat, s nagyon fontosnak tartja, hogy a gyerekek minél kisebb korban tudjanak arról, hogy egy vakvezető kutyának mi is a feladata.

Az óvodások nagy érdeklődéssel figyelték, amit Zsuzsa mesélt Borókáról a kutyáról, s annak munkájáról éppen úgy, ahogy azokról a helyzetekről, melyekben a labrador szó szerint a gazdája szemeként viselkedik. És a gyerekek meg is osztották a saját vagy mások kutyusával kapcsolatos élményeiket. Megtudták azt is, hogy milyen a vakvezető kutyák szolgálati ruhája, hogy az ilyen ebek senkit sem bántanak. Ahogy azt is, mikor lehet őket megsimogatni. És azt, is, mi a küldetésük.

A kutyus barátságosan tűrte a simogatásokat

Ezúttal lehetett, amit aztán bátrabban vagy félénkebben meg is tettek. És azt is kipróbálhatták, hogy megtalálják-e bekötött szemmel, azaz a fülük és egy fehér bot segítségével Bodzát, a vakvezető kutyát a csoportszobában, csak a nyakában fityegő csengő hangja alapján.

érzékenyítő foglalkozásóoldalkosár utcai óvodavakvezető kutya