Vádat emelhetnek egy férfi ellen, aki több tízezerszer töltötte ki a nemzeti konzultációt

Információs rendszer vagy adat megsértése bűntette miatt vádat emelhetnek egy férfi ellen, aki 2020 szeptemberében támadást kísérelt meg végrehajtani a koronavírusról és a gazdaság újraindításáról szóló nemzeti konzultációnak otthont adó weboldal ellen – közölte a Nemzeti Nyomozó Iroda Kiberbűnözés Elleni Főosztálya.

Tájékoztatásuk szerint az elkövető a tömeges kitöltésekhez egy programot készített, aminek a működéséről álnéven videót is feltöltött az egyik videómegosztó portálra. Decembeben találták meg a férfit, házkutatást tartottak nála, a nyomozást befejezték, az ügy iratait pedig vádemelési javaslattal megküldték az illetékes ügyészségnek.

A ,,hekker” magát Nerbotnak nevezi és egy 40 év körüli, budapesti férfi. A konzultáció kitöltéséről egy 25 órás videót töltött fel a youtube-ra szeptemberben, ezt Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő osztotta meg.

Néhány nappal később a Telexnek beszélt arról Nerbot, hogy a konzultáció online felületéről hiányzott a reCaptcha, egy eszköz, aminek segítségével kiszűrhetőek a robotokat egy oldalra való belépéskor. Az automata kitöltéshez szerinte a legelemibb programozói tudás is elég volt.

Ma délelőtt Hadházy azt írta: ,,Pintér rendőrsége megvédi Rogán egyik legnagyobb hazugságát. Vádat akarnak emelni a nemzeti konzultáció csalását leleplező honfitársunk ellen.”

Hadházy Ákosnemzeti konzultációnyomozásvádemelés