Üzenjük a hatalomnak: nem félünk!

Szabó Margit és Márki-Zay Péter mai sajtótájékoztatója után a Mindenki Magyarországa Mozgalom sajtóosztálya közleményt juttatott el szerkesztőségünkhöz, melyet most teljes terjedelmében közlünk.

Felháborító és elkeserítő, hogy a hatalom bármikor megfélemlíthet embereket, csoportokat, városokat minden következmény nélkül, azonban a kisemberek feljelentései nem jutnak el a bíróságig – mondta Szabó Margit Momó Márki-Zay Péterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján csütörtökön Hódmezővásárhelyen. A Mindenki Magyarországa Mozgalom elnökségi tagja annak kapcsán beszélt a nyilvánosság előtt, hogy a szegedi ügyészség elutasította a Lázár János ellen indított feljelentését.

Lázár János idén júniusban fenyegette meg a hódmezővásárhelyi polgárokat, hogy amennyiben Márki-Zay Pétert választják meg polgármesternek, akkor a kormánytól semmiféle támogatást nem kapnak. Emiatt jelentette fel az Orbán-kormány miniszterét Szabó Margit Momó. Ezt a keresetet utasította most el a Szegedi Regionális Nyomozó Ügyészség.

Felháborító és elkeserítő, hogy a hatalom bármikor megfélemlíthet embereket, csoportokat, városokat minden következmény nélkül, azonban a kisemberek feljelentései nem jutnak el a bíróságig. Innen is üzenjük: nem félünk és az igazunkért harcolni fogunk – mondta Szabó Margit Momó a sajtótájékoztatón.

Lázár János megfenyegette Vásárhelyt, hogy a kormány a várostól minden támogatást elvesz. Ez engem mélységesen felháborít, ezért indokoltnak láttam, hogy Lázár Jánost feljelentsem. Az ügyészség olyan indokokkal utasította el a feljelentésemet, amelyek elég érdekesek: azt írják, hogy Lázár János ezt nem kampányidőszakban fogalmazta meg vagy épp azt, hogy Lázár János nem konkrét személyt fenyegetett meg, hanem a várost – tette hozzá.

A Mindenki Magyarországa Mozgalom elnökségi tagja kiemelte: 2022 tavaszán őt is feljelentette Lázár János, mert azt állította, hogy Lázár János hazudik, zsarol és visszaél a hatalmával. Ezt a feljelentést azonban nem utasították el a hatóságok, a per most is tart.

Márki-Zay Péter a sajtótájékoztatón kiemelte: nagyon köszöni Szabó Margit Momónak, hogy szívén viseli városának és hazájának sorsát gyermekei és unokái érdekében.

Gyermekeinknek és unokáinknak egy olyan szabad és fejlődő Magyarországot szeretnénk, amely a nyugati értékrendhez és a nyugati életszínvonalhoz tartozik és nem egy diktatúrát, amely háborúba sodorja saját nemzetét, ahol a korrupt elit gazdagodik, a nagy többség pedig elszegényedik. Ennek érdekében folytatjuk a küzdelmünket itt Hódmezővásárhelyen is – mondta a polgármester.

Látjuk és érezzük Lázár János és a kormány „törődését”, de továbbra is fenntartjuk, hogy ez szembe megy az magyar alkotmányos joggal és az európai uniós szerződéssel is. Ráadásul a választások tisztességtelen befolyásolásának egyik módja az, ha valaki a kormányzati támogatások megvonásával fenyeget 44 ezer embert, köztük a fideszes szavazókat is – hangsúlyozta Márki-Zay Péter. Kiemelte: a mostani döntés ellen fellebbeznek, és hajlandóak elmenni a magyar alkotmánybíróságig és akár az Európai Unió bíróságáig is.

Törvénytelennek és tisztességtelennek tartjuk a kijelentéseit és továbbra is felszólítjuk Lázár Jánost, hogy mondjon le, tűnjön el a magyar politikából. Aki ilyen diktatórikusan, demokráciaellenesen gondolkodik és viselkedik, annak nincs helye a magyar közéletben. Amíg ilyen gazemberek vannak a magyar közéletben, a magyar politikában és a magyar kormányban, addig ne csodálkozzunk, hogy mindannyiunk szenvedésére az Európai Unió megvonja a forrásokat a tolvajoktól. Lázár János kijelentése alkalmas arra, hogy az Európai Unió még nagyon sokáig visszatartsa azt a pénzt, ami nélkül Magyarország az unió legszegényebb állama lesz – mondta a polgármester.

A polgármester hangsúlyozta: annak ellenére, hogy a kormány eddig sem adott túl sok támogatást, Vásárhely látványosan fejlődik, vissza tudta fizetni az egy főre jutó legmagasabb adósságát, és meg tudta szüntetni az ország legnagyobb korrupcióját.

Vásárhely a szabadság városa: szabadon fejlődik a város, miközben megőrizzük épített örökségünket, kultúránkat és a demokráciát. Egy olyan országban szeretnénk élni, amely ugyanúgy szabadon fejlődhet tisztességgel, szeretettel, összefogással, ahogy Hódmezővásárhely – emelte ki Márki-Zay Péter

Lázár JánosMárki-Zay PéterMindenki Magyarországa MozgalomsajtóközleménySzabó Margit