Utánajártunk, ma még ingyen lehet parkolni

Miután régen bejelentették – ahogyan mi is megírtuk -, hogy július 1-vel szűnik meg a koronavírus-járvány miatt a hivatalos indoklás szerint a tömegközlekedés elkerülésére bevezetett ingyenes parkolás, mi is belefutottunk abba a hibába, hogy leírtuk, ma fizetni kell már. Nem voltunk egyedül, az Index cikke szerint országszerte eltérően értelmezik a jogszabályt az önkormányzatok.

Közben azonban a lap kérdésére a Miniszterelnökségi Sajtóiroda állást foglalt: a helyes jogértelmezés, hogy 2020. július 1. éjfélig nem kell fizetni a közterületi parkolásért. Megkerestük az ügyben a hódmezővásárhelyi parkolást üzemeltető HMSZ NZrt-t, hogy mi ma a gyakorlat.

Az ingyenes parkolást április 6-tól vezették be a koronavírus-járvány miatt, Orbán Viktor azzal indokolt, hogy a közösségi távolságtartást az egyik legnehezebb a tömegközlekedésben betartani, ezért inkább autózzanak most az emberek.

Később elindult a vita, az önkormányzatok ezt elvonásként értékelték és kijött egy kutatás, amely szerint ez nem jó, majd a kormányoldal is kihozta a kutatását, miszerint az autósok örülnek, ha nem kell fizetni a várakozásért.

HMSZ NZrt.Koronavírus-világjárvány (COVID-19)közlekedésparkolás