Út menti kereszteket gyújtott fel, illetve vert szét bottal szerelmi bánatában egy férfi

Az egyik legismertebb kegyhely környékén hevült neki a 42 éves férfi.

Kilenc alkalommal gyújtotta fel, illetve verte szét bottal a Máriapócs környéki út menti kereszteket szerelmi bánatában egy férfi.

A Nyírbátori Járási Ügyészség vádiratának lényege szerint a büntetlen előéletű 42 éves férfinak 2022-ben anyagi gondjai voltak, ráadásul szerelmi csalódás érte, ezért dühét az út menti feszületeken vezette le. Sorra kereste fel a Máriapócs környékén lévő kereszteket, illetve egy úti ikont is, melyeket benzinnel leöntött, majd felgyújtott. Az egyik keresztet ezen felül bottal is ütötte, így okozott abban rongálási kárt.

A férfi a cselekedeteit gyakran időzítette vallási ünnepekhez, pl. Szent Miklós napjához, karácsonyhoz és nagyszombathoz. Három helyszínt keresett fel összesen kilenc alkalommal, legutoljára 2023. április 8. napján gyújtott fel feszületeket.

Összesen három sértettnek okozott több százezer forint kárt, ugyanis a feszületek magánszemélyek tulajdonában állnak, azokat családjaikkal állíttatták és gondozzák.

Az ügyészség három rendbeli vallási tisztelet tárgyának megrongálásával elkövetett rongálás bűntettével vádolja és azt indítványozta a vádiratban, hogy a bíróság felfüggesztett börtönbüntetésre ítélje. Szükségesnek tartja az ügyészség azt is, hogy a bíróság a közúti járművezetéstől eltiltsa a vádlottat, mert a bűncselekmények helyszínére minden esetben gépkocsijával ment.

Az eljárás a Nyírbátori Járásbíróságon folytatódik.

karácsonykegyhelykeresztMáriapócsMikulásszerelmi bánat