Üres sportlétesítmények nem hoznak bevételt

A járvány miatt tízmilliós nagyságrendű bevételtől eshet el Vásárhely sportlétesítményeit üzemeltető városi cég, holott idén 10 százalékos bérleti díj emelést terveztek.


Nincsenek tornaórák és edzések sem a HMSZ NZrt. által működtetett sportlétesítményekben, és így nehéz lesz bérleti díjat kérni az oktatási intézményektől és a sportegyesületektől.

A témával kapcsolatos beszámolót múlt héten fogadta el a vásárhelyi közgyűlés, de az már az előterjesztés megtárgyalásakor biztos volt, újra napirendre kell venni a kérdést. A társaság hiába akarta e területen csökkenteni veszteségeit, úgy néz ki, a járvány keresztülhúzta számításait. Éves szinten közel 70 millió forint bérleti díj bevétellel kalkuláltak, de ha a veszélyhelyzet még hónapokig eltart, könnyű kiszámolni, ennek az összegnek jelentős része nem fog befolyni.

 
Pedig épp a kiadáscsökkentés miatt vált meg februárban négy munkatársától – három gondnoktól és egy büféstől – a HMSZ. A beszámoló szerint tavaly mindegyik létesítményben ráfizetéses volt az üzemeltetés, de ehhez hozzátartozik, hogy a városi közgyűlés 2018-as döntésének értelmében 2019 október végéig térítésmentesen használhatták ezeket az egyesületek. Kivételt csak a Vásárhelyi Kosársuli jelentett, ami a könnyítés ellenére megtérítette a terembérleti díjakat. A beszámolóban arról írnak, hogy 2020-ra tíz százalékos díjemelést terveztek, és erről az egyeztetések megkezdődtek az érintett klubokkal.

   
A Vívócentrum kapcsán egyértelműen fogalmaznak a dokumentumban: a cég nem tud eltekinteni az üzemeltetéssel felmerülő költségek érvényesítésétől.

 
A városi stadion kapcsán könnyebbséget jelentene, ha a HFC július elsejétől átvenné focipályák működtetését, mert ezzel 12 milliót tudna spórolni a HMSZ.

– A mostani helyzetet figyelembe véve jelentős kockázat van ebben a lépésben, de még mindig van realitása az átvételnek, hiszen hosszabb távon a HMSZ és a HFC is nyerhet az ügyleten – mondta lapunknak a futballklub elnöke. Horváth Zoltán hozzátette, 2022-ig nem tudnak majd TAO-forrást biztosítani a stadion működtetésére, de így is érdemes belevágni. A két fél közötti megállapodásra az április 16-i közgyűlésen tehetnek pontot, ha az önkormányzat elfogad néhány apróbb módosítást a szerződésben. Az ügylet része az is, hogy éves szinten néhány napra térítésmentesen megkaphatja a város a létesítményt, ami nagy rendezvényeknek is otthont adna, illetve a többi sportegyesület számára sem korlátoznák a stadion használatát.  

HFCHMSZ NZrt.