Uniós forrásból támogatták a foglalkoztatást Vásárhely térségében

Hódmezővásárhely Önkormányzata, mint konzorciumvezető vett részt abban a TOP-os, európai uniós pályázatban (TOP-6.8.2-15-HM1-2016-00001, „Hódmezővásárhelyi foglalkoztatási együttműködések kialakítása”), melyben a város a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatallal együttműködve a helyi foglalkoztatást ösztönző programokat valósított meg. A projekt zárórendezvényének keretében kedden Vállalkozói Konferenciát is tartottak a városháza dísztermében.

– Mindennek az alapja a gazdaság.[…] A város is egy nagy cég, intézményeink vannak, a város is egy nagy foglalkoztató. Adófizetői pénzekből gazdálkodunk, hiszünk abban a kultúrában, hogy ezt átláthatóan, az Önök hasznára kell fordítsuk – hangsúlyozta a rendezvény elején köszöntő beszédében Márki-Zay Péter, aki azt is elmondta, nagyon büszke arra, hogy az uniós források mellett az önkormányzat saját forrásból is mennyi mindent tud fejleszteni, hiszen

csak az előző évben 2,4 milliárd forint értékben valósultak meg fejlesztések Vásárhelyen, ebből mindössze 1 milliárd volt állami támogatás. Kevés olyan város van Magyarországon, amely elmondhatja magáról, hogy a fejlesztések többsége saját forrásból valósul meg, és nem uniós vagy állami pályázatokból.

– emelte ki a polgármester. – Nyílt versennyel átlagosan 30-40% -os költségcsökkentést értek el, az önkormányzat naprakészen fizet – tette hozzá, majd felsorolta azokat a lépéseket, melyeket a város a hatékonyabb gazdálkodás – költségcsökkentés – és a gazdaság fejlesztése érdekében tett: ilyen az adósságok nagy részének visszafizetése, a közétkeztetés, a tömegközlekedés (ingyenes buszjáratok) és a hulladékgazdálkodás átszervezése, a medencék nem ivóvízzel való feltöltése, de már maga a bankváltás is 200 millió forintot spórolt a városnak. Márki-Zay Péter kitért beszédében azokra a városszépítő projektekre is, amelyek a helyi vállalkozók jóvoltából valósultak meg, például a Rotary-sétány, vagy a Hősök terén lévő szökőkút felújítása.

Önök vállalkozók már akkor is jót tesznek a városnak, ha a saját érdekeiket próbálják nézni és nyereségesen működnek, hiszen Önök ehhez vásárhelyi embereket alkalmaznak.

– mondta, megemlítve azokat a felzárkóztató programokat is, amelyet indítottak, ezek közül is első helyen a roma felzárkóztatást: – Mindent meg fogunk tenni, hogy itt hátrányos megkülönböztetés ne lehessen -hangsúlyozta.

A foglalkoztatást segítő projektre megítélt vissza nem térítendő európai uniós támogatás összege 920,35 millió Ft volt. Az összeg jelentős részéből a kormányhivatal valósított meg munkaerőpiaci, képzési és foglalkoztatási programokat . A mai rendezvényen elhangzott: a program eredményeként összesen 712 főt vontak be, akik a foglalkoztatási paktum keretében különböző programokban vettek részt. A projekt – írja az önkormányzat sajtóközleményében – az egyéb hazai és uniós, valamint közfoglalkoztatási programok mellett egyben hozzájárult az álláskeresők létszámának csökkentéséhez.

A projektzáró rendezvényen a kormányhivatal részéről Janovics Péter főosztályvezető elmondta: Hódmezővásárhelyen jelenleg 20 ezer 500 fő dolgozik, közülük valamivel több mint ötszázan vidékről járnak be a városba. A megyében is jelentősen javult a munkaerő piaci helyzet az utóbbi években: a KSH adatai szerint a 15 és 64 éves munkavállalói korosztályban foglalkoztatottak száma jelenleg 190 ezer fő fölött van. Ez 2011-ben 26 ezerrel volt kevesebb a vármegyében, ez tehát egy 14 százalékos emelkedést jelent, ami többek között annak a 666 millió forintos támogatásnak is köszönhető, amit a központi költségvetés biztosított a munkaadók támogatására a Hódmezővásárhelyi Foglalkoztatási Paktum keretében.

A konferencián emléklapot kapott az a két vásárhelyi központú cég – a Keramitália Kft és a Jan-Ker 2001. Kft – melyek bekerültek a 100 legnagyobb árbevételű megyei vállalkozás közé.

Márki-Zay Péter polgármester köszönetet mondott minden vásárhelyi cégnek, amely munkát ad a helyieknek, és adójával segíti az önkormányzat fejlesztéseit is.

Csongrád-Csanád Megyei KormányhivatalJan-Ker 2001. KftJanovics PéterKeramitália KftMárki-Zay PétervállalkozásokVásárhelyvásárhelyi hírek