Újraszámolják a főpolgármesterekre leadott érvénytelen szavazatokat

Több mint húszezer érvénytelenül leadott szavazat, miközben a két jelölt között alig háromszáz voks tesz különbséget. Elfogadták a fellebbezést, legkésőbb jövő hét elején meglesz az eredmény.

A Nemzeti Választási Bizottság 12-4 szavazataránnyal helyt adott a Vitézy Dávid által benyújtott fellebbezésnek és elrendelték az összes fővárosi szavazóurna megbontását és a szavazatok újraszámolását.

Az NVB elnöke utasította Budapest kerületi helyi választási irodáit a főpolgármester-választás érvénytelen szavazólapjainak átadására, azzal a kitétellel, hogy az urnabontás és az érvénytelen szavazatok csomagolásának, illetve szállításának folyamatában a helyi választási bizottság tagjai is részt vegyenek. A szavazólapoknak június 13-án 16 óráig kell megérkezniük az Nemzeti Választási Irodához. Az NVI veszi át a dokumentumokat, az NVB tagjainak jelenléte mellett. Az átvételt követően a szavazólapokat elzárják.

Az NVB a mintegy 24.592 érvénytelen szavazat újraszámlálását – az NVI közreműködésével – június 14-én reggel kezdi meg és terv szerint aznap be is fejezi. A szavazatszámlálás a sajtó nyilvánossága előtt fog történni és az NVB fogja végezni a számolást. A számláló testület tagjai az országgyűlés által megválasztott 7 bizottsági tag, a parlamenti frakcióval rendelkező pártok (DK, MSZP, Momentum, Jobbik, Mi Hazánk, Párbeszéd, LMP, FIDESZ és KDNP) által delegált tagok, valamint az EP-lista jogán delegált bizottsági tagok lesznek. A NVB tagjainak névsora itt elérhető.

A vonatkozó törvény szerint érvénytelennek kell tekinteni azt a szavazólapot, amely nincs ellátva a hivatalos bélyegzőlenyomattal, a törvényben meghatározottnál több szavazatot tartalmaz vagy nem tartalmaz érvényes szavazatot. Szintén érvénytelennek számít az a szavazat, amelyet nem érvényesen adtak le (a jelölt vagy lista neve melletti körben nincs két egymást metsző vonal) vagy kiesett jelöltre, listára adták le. Abban az esetben, ha kiesett és versenyben lévő jelöltre is adtak le szavazatot, a kiesettre leadott voksot nem kell figyelembe venni. Azokat a szavazólapokat tehát, ahol a kiesett jelölt mellett egy másik jelöltre szabályos szavazatot adtak le, érvényesnek kell tekinteni.

A Vitézy Dávid által benyújtott fellebbezés végső eredménye legkésőbb június 18-ára, keddre várható.

Budapestérvénytelen szavazatfőpolgármesterKarácsony GergelyNemzeti Választási BizottságVálasztásVitézy Dávid