Újraélesztési rekordkísérletre készülnek Szegeden

Rekordkísérletre készülnek a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Sürgősségi Betegellátó Önálló Osztály (SBO) dolgozói, október 16-án, az Újraélesztés Nemzetközi Világnapján – céljuk 10 ezer szegedi általános és középiskolás diáknak megtanítani az újraélesztés technikáját.

A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Sürgősségi Betegellátó Önálló Osztálya az egyetem hármas misszióján túl, avagy az oktatáson, kutatáson és a gyógyításon felül, kiemelten fontosnak tartja a társadalmi szerepvállalást és szemléletformálást. Ez adta az apropóját a projektnek, amely segítségével mintegy 10 ezer szegedi általános és középiskolásnak szeretnénk megtanítani az újraélesztés technikáját a „Ments velünk egy életet” nevű rendezvényünkön, 2023. október 16-án, a Pick Arénában – hangsúlyozta Buresch Györgyi, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Sürgősségi Betegellátó Önálló Osztály diplomás ápolója.

Kiemelte: a laikus segélynyújtás mennyiségi, de főleg minőségi mutatóinak javításában a megfelelő oktatás elengedhetetlen szerepet játszik. A jó minőségű mellkasi kompressziók kivitelezése nem bonyolult, és számos tanulmány igazolta, hogy az ehhez szükséges pszichomotoros készség nagyon rövid idő alatt elsajátítható.

A rekordkísérlet kettő turnusban zajlik majd, az általános iskolások, a gimnazisták és a szakközépiskolások egymást váltva sajátíthatják el az újraélesztés technikáját. A laikusok oktatását az SZTE SZAKK Sürgősségi Betegellátó Önálló Osztály dolgozói mellett, az Országos Mentőszolgálat szombathelyi, valamint a Dél-alföldi Regionális Mentőszervezet szakdolgozói vállalták magukra. Az oktatás összesen 300 darab oktatófantomon történik majd – osztotta meg a főszervező.

A program szerint délelőtt a tankerület iskoláinak diákjai vesznek részt (3.000 fő), 13 óráig a szakképzési centrum diákjai és az általános iskolák diákjai (4900 fő), majd 16 órakor a rendezvény megnyitja kapuit a szülők, a szegediek és a különböző cégek munkatársai előtt.

rekordSzegedSzent-Györgyi Albert Klinikai Központújraélesztés