Újraavatták a Levente-emlékművet Vásárhelyen

A hódmezővásárhelyi Leventék háborús kálváriájára emlékező Levente-emlékműnél volt ma megemlékezés a Népkertnél.

Dr. Berényi Károly alpolgármester mondott beszédet a helyszínen, először a leventemozgalomról.

Kifejtette, A leventeszervezetek a katonai előképzés legfontosabb szervezetei voltak Magyarországon az 1920-as évek elejétől a második világháború végéig. A leventeszervezetek a 12–21 év közötti, rendszerint iskolából kimaradt fiúk katonai előképzését és nemzeti szellemű nevelését szolgálták. A testnevelés mellett nagy hangsúlyt fektettek a fegyelemre és a valláserkölcsi nevelésre. A trianoni békeszerződés katonai korlátozásainak kijátszására a leventeszervezeteket a testnevelésről alkotott 1921. évi törvény alapján szervezték meg. Az irányítást később, fokozatosan a Honvédelmi Minisztérium vette át. 

Hódmezővásárhelyen a leventeoktatók nagy része a tanítókból verbuválódott. A második világháború idején, több mint 1900 fő vásárhelyi levente kapott behívót.

Az ott elesettekre emlékezve 1994-ben emlékfát állítottak Hódmezővásárhelyen, 2006-ban pedig a Történelmi Vitézi Rend kezdeményezésére Népkertben avattak fel egy emlékművet, és a körülötte lévő terület azóta is a Levente tér. Itt néztek ugyanis vissza utoljára szülővárosukra a vásárhelyi leventék akik 1944-ben gyalogmenetben indultak Szeged felé.

Az utóbbi három évben a tram-train útvonal kiépítése miatt az emlékművet eltávolították, a munkálatok befejezése után visszakerült a helyére, így ma újra felavatták a vásárhelyi fiatalok vértanúságára emlékező alkotást.

avatásBerényi KárolyLevente-emlékműMárki-Zay PéterNépkert