Újra termálhő fűti majd a Bethlent

A következő tanévtől újra termálhő fűti majd a Bethlen Gábor Református Gimnázium épületét. Az intézményt a 2000-es években még geotermikus energiával melegítették, ezután tértek át a gázkazánok használatára. Az elszálló energiaárak miatt most úgy döntött az iskola vezetése, hogy visszacsatlakoznak a hőkörre. Emellett a következő fűtési szezonig nyílászárókat cserélnek és födémet szigetelnek a Bethlen mellett több más református tulajdonban lévő épületen is.

Raklapokon áll a szigetelőanyag a Bethlen Gábor Református Gimnázium udvarán. A magas energiaárak miatt a fenntartó takarékossági beruházásokat hajt végre, emellett a Pávás házat és Szőnyi telephelyét is korszerűsítenek. A már megtörtént homlokzati szigeteléseknek és nyílászáró cseréknek köszönhetően egy év alatt 40 százalékkal tudták csökkenteni az energiafelhasználásuk. Költségük azonban mégis többszöröse a válság előtti szintnek.

,,Sikerült intézmények esetében akár 40 százalékos energiatakarékosságot is elérni. Érdekes módon ez az energiatakarékosság, ami 2021-22 re vonatkozik, október, november, december hónapban volt 43-44 százalék, mondjuk a gimnázium főépülete esetében. Ugyanakkor amit kifizettünk, az meg háromszoros négsyszeres ár volt 2021 október, november, decemberhez képest. Nahát ezt követően januárban volt egy ülés és elhatároztuk, hogy körbejárjuk az épületeinket és megnézzük, hogy hol van még szükség energiatakarékos beruházásra”

– árulta el a Vásárhelyi Televíziónak Bán Csaba, az Ótemplomi Református Egyházközség lelkipásztora.

A református fenntartású intézmények közül a legnagyobb fogyasztó a Bethlen épülete. Itt jelenleg négy modern gázüzemű kazán dolgozik, a következő tanévtől azonban már a geotermikus energiára is számíthatnak, mivel az iskolát hamarosan visszakötik arra hőkörre, amely 2010 előtt is volt.

,,Megtörtént a terveztetés és akkor abban az érterelmben hibrid rendszer fog létrejönni, vagy két lábon fogunk ilyen értelemben állni, hogy megmarad a gázkazános fűtés rendszer. És ez kombináljuk a távhő melegvizes fűtés rendszerével”

– fogalmazott a VTV-nek Králik Csaba, a Bethlen gondnoka, rendszergazdája.

A termálhőnek köszönhetően 0 fokos külső hőmérsékletig nem kell majd gázt használni az intézménynek az előzetes felmérés szerint. Így a következő téli időszakban már jelentős megtakarítást tudnak elérni azzal, hogy a fosszilis- helyett geotermikus energia fűti majd az intézményt.

Bán CsabaBethlen Gábor Református GimnáziumenergiafűtésHódmezővásárhely-Ótemplomi Református Egyházközség