Újra életet mentett a szén-monoxid-mérő, frissítették, hogy melyek megbízhatók

Kedden délután helyesen jelzett, ezzel ismét életet mentett a szén-monoxid-érzékelő egy szegedi lakásban. A Párizsi körútról érkezett lakossági bejelentés után megvizsgálták a lakást a tűzoltók és a fürdőszobában, egy nyílt égésterű vízmelegítő közelében találták a legtöbbet a gyilkos gázból.

Molnár Krisztina, a katasztrófavédelem megyei szóvivője azt mondja: szerencsére egyre több otthonban van már ilyen eszköz, de nem tudják elégszer hangsúlyozni a készülékek fontosságát. „Nagy lépést teszünk a biztonságunk felé, amikor döntünk egy jelzőberendezés beszerzéséről. Ugyanilyen fontos az is, hogy megfelelő érzékelőt válasszunk, hiszen csak a jó minőségű készülék tud biztonságosan működni, időben jelezni a bajt” – fogalmaz a tűzoltó főhadnagy.

A szakemberek ezért időről-időre megvizsgáltatják a szén-monoxid-érzékelőket, az így szerzett tapasztalatokat pedig a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közzéteszi honlapján. A múlt héten frissült a megbízható és nem megbízható mérők listája, ez előbbin huszonkilenc, ez utóbb hárommal több, harminckét eszköz szerepel. A megbízható eszközök listája itt, a nem használhatóké pedig itt olvasható.

Csongrád-Csanád Megyei Katasztrófavédelmi IgazgatósággázKatasztrófavédelemmérgezőMolnár KrisztinaSzegedszén-monoxidszén-monoxid érzékelőtűzoltó