Ujjlenyomatot is adni kell az új személyihez

Augusztustól – egy uniós rendelet szerint – elkezdték rögzíteni az ujjlenyomatokat Magyarországon.

Augusztus 2-tól minden hat éven felüli magyar állampolgárnak leveszik ujjlenyomatát, ha személyi igazolványt készítenek neki. Egy uniós rendelet értelmében ugyanis ettől az időponttól kezdve már az egész EU-ban csak ilyen személyi igazolványt állíthatnak ki a tagállamok. Magyarországon 2016-ban vezették be a chippel ellátott személyi igazolványt, ettől kezdve aki akarta, az ujjlenyomatát is rögzíthette az adathordozón, de ez eddig opcionális volt – írta meg a Népszava.

A törvénymódosításról még tavaly novemberben szavazott a parlament. Kontrát Károly, a Belügyminisztérium államtitkára akkor a kormány nevében azzal indokolta a változást, hogy a tagállamok által kiállított nemzeti személyazonosító igazolványok biztonsági szintje jelentősen eltér, és emiatt magas a hamisítás és az okmányokkal való visszaélés kockázata.

A közelmúltban Pécsett egy rendőrségi helyszínelő ujjlenyomatot is rögzített egy a nemzeti konzultációját népszerűsítő óriásplakáton, amelyet valaki átragasztott. Az ügyben rongálás miatt nyomoznak. A jelenlegi törvények szerint azonban szabálysértési eljárásokban a rendőrség a jövőben sem lesz jogosult a személyiken tárolt ujjlenyomatok ellenőrzésére.