Újabb vizsgálatot indít a SPAR ellen a Gazdasági Versenyhivatal

Utóvizsgálatot indított a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Spar ellen, a cég által vállalt kötelezettségek végrehajtását vizsgálják, írja közleményében a GVH. A kiskereskedelmi cég ellen még 2020 végén zárult le egy versenyhivatali vizsgálat: ebből a GVH arra jutott, hogy a Spar beszerzői gyakorlata jogsértő és a cég visszaélt jelentős piaci erejével. Ekkor azt is megállapították, hogy a Spar bónuszrendszere indokolatlanul és egyoldalúan írt elő díjakat a beszállítóknak azért, hogy termékeik a bolthálózat polcaira kerülhessenek.

A GVH egy összetett, közel 1,7 milliárd forintos program végrehajtását rendelte el a cég számára a 2020-as eljárás eredményeként. Ennek keretében a Spar többek között vállalta, hogy hat regionális szállítói központot (Győr, Hódmezővásárhely, Nyíregyháza, Pécs, Székesfehérvár, Zalaegerszeg) alakít ki annak érdekében, hogy több lehetőséget adjon a magyar helyi kistermelő beszállítóknak, valamint hogy a regionális rendszer 90 százalékban új mikro-, kis- és közepes méretű beszállítóknak juttat lehetőségeket, vállalta azt is hogy új munkahelyeket teremt, illetve hogy oktatást nyújt munkavállalóinak a minőség-audit, a logisztika, a raktározás, és a marketing területén.

A mostani, utóvizsgálati eljárásban a GVH azt vizsgálja, hogy a Spar „maradéktalanul és határidőben végrehajtotta-e ezeket az önként vállalt kötelezettségeket”. A GVH közleményében figyelmeztet, ha a vizsgálat azt állapítja meg, hogy nem teljesítette a vállaltakat, a Spar jelentős bírságra számíthat. A Booking.com idén nyáron például így járt: az utóvizsgálat után közel 400 millió forintra bírságolta meg a GVH.

A Spar reagált a Telex megkeresésére. Közleményükben azt írták, „a kötelezettségvállalások végrehajtását a nemzeti versenyhatóság minden esetben megvizsgálja, melynek kapcsán a SPAR együttműködik a GVH-val, igazolja a vállalások teljesítését, ahogy tette ezt a múltban is.” Azt írják a vállalt kötelezettségeket teljesítették és azokat a jövőben is betartják.

A Spar és a kormány viszonya nem éppen konfliktusmentes. A Spar az árstop és a kiskereskedelmi különadó miatt is vitában áll a kormánnyal uniós szinten. Az árstoppal kapcsolatban az EU Bírósága nemrég kimondta, ellentétes az uniós joggal. A különadó kérdését az Európai Bizottság vizsgálja a holland központú üzletlánc és az osztrák kormány panasza miatt. A Spar idén márciusban panaszolta be a kormányt Brüsszelben, mert a cég szerint a főleg külföldi üzletláncoknak 4,5 százalékos különadót kell fizetniük, miközben a franchise-ban működő láncoknak csak 0-1 százalékot. A panasz benyújtása után nem sokkal Hans Reisch osztrák Spar-vezér azt nyilatkozta a magyar kormányról: „Viszonylag nyíltan azt mondták nekünk, hogy ha az állam részesedést szerezne a vállalatunkban, akkor sokkal könnyebb lenne a helyzet. Mi most Brüsszelben reménykedünk.” Emiatt a magyar kormány nagyon megorrolt a Sparra, a kormány tagjai először tagadták a nyomásgyakorlást, majd nyíltan megfenyegették a céget. Lázár János azt nyilatkozta az ügyben, hogy „Most, hogy az osztrák fűszeres-közértes, a Spar így viselkedett, felvetettem a kormányban, hogy ne tűrjük tovább a hazudozást, alaptalan állításokat tőlük, és inkább vegyük meg őket szőröstül-bőröstül.” Nagy Márton pedig nem sokkal később azt jelentette be, hogy a kormány beperli a Spart.

csörteGVHSpar