Újabb terheket rónának a háziorvosokra jövő évtől

A Népszava ma megjelent cikke szerint a nem beutalóköteles szakrendeléseknél is a rájuk bíznák az időpontfoglalást. A pénteken megjelent rendelet-tervezetet egyelőre társadalmi egyeztetésre bocsájtják.

E szerint a jövő év márciusától a nem beutaló köteles szakrendelésekre is a háziorvosok foglalhatnának időpontot a pácienseiknek, ami a gyakorlatban azt jelentené, hogy ha például a bőrgyógyászati, nőgyógyászati, urológiai, szemészeti rendelésre indulna valaki, akkor előbb fel kell keresnie a háziorvosát, aki az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (EESZT) keresne számára megfelelő szakrendelést és foglalna arra időpontot. Ezt eddig a betegek közvetlenül a szakrendelőkben – időpontot kértek vagy csak besétáltak oda – maguk oldották meg, írja mai cikkében a Népszava.

A tervezettel kapcsolatban telefonon kerestük Dr. Berényi Károly gyermek-háziorvost, aki így reagált a kormány újabb tervére:

Ha tovább terhelik a háziorvosi rendszert, még kevesebb idő fog jutni a betegekre. Így is állandóan fölösleges akadályokba ütközünk, indikátoroknak kell megfelelnünk, ami már egy ideje sok plusz terhet ró ránk. Számomra ez az újabb ötlet elfogadhatatlan, megint csak a betegekkel tolnak ki ezzel

– hangsúlyozta.

Dr. Berényi Károlyegészségügyháziorvosok