Újabb szórólapok Mártélyon – a lakók szerint a röplapok csak az ellentétet szítják

Ismét a polgármestert támadó szórólapok kerültek a mártélyi postaládákba, ezúttal Putz Anitát Botka Lászlóval és Márki-Zay Péterrel közösen elkövetett kormányellenes szövetkezéssel vádolva. A lakosok szerint ezek a szórólapok csak ellentétet hoznak az eddig békés közösségre. A mártélyiak felháborítónak tartják, hogy mindeközben településük nem nyer az állami pályázatokon.

,,Kormányellenes szövetkezés a Dél-Alföldön” – ez a címe annak a szórólapnak, ami legutóbb került a mártélyi postaládákba. A 2019-es önkormányzati választás óta már több hasonló röplapot is kaptak a lakosok. Van, amelyikben azzal támadják a község vezetését, hogy semmi fejlesztés nem történt. Az egyik lakó, Nagy Sándor furcsának találja, hogy miközben folyamatosan pályázatokat ad be a település, alig-alig nyernek.

13 éve lakunk már itt. Bírtuk-bírtuk egy darabig, de most tisztelt kormányunk ebben a falu program nevezetű pályázatba rengeteg lehetőséget kínál. Sok esetben más települések meg is kapják, mi érdekes módon egyetlen egyben nem tudtunk érdemben előrébb jutni

– mesélte a Vásárhelyi Televíziónak Nagy Sándor.

Rózsa János 1984-ben költözött Mártélyra. Elmondása szerint még soha nem volt ekkora békétlenség a községben, ami nagyban köszönhető a szórólapoknak is. A televíziónak megmutatta azokat a levélváltásokat, amiket Lázár Jánossal, a térség országgyűlési képviselőjével váltott. Rózsa János hiányolja a képviselő személyes megjelenését Mártélyon.

Lázár János nem jött ki már 2 éve. Hiába volt meghívva az eskütételre, hiába volt meghívva különböző avatásokra, rendezvényekre, semmi. Én azt gondolom, mi is magyar állampolgárok vagyunk, európaiak vagyunk. Úgy gondolom, hogy nem kéne mellőzni ezt a kicsi, 1300-as falut, hanem azon kéne cselekednie a vezetésnek, a felsőbb vezetésnek, hogy igenis békesség teremjen, meg fejlődhessen a falu. Hazugságot írnak le a röplapokon.

– jelentette ki. Rózsa hozzátette: szerinte az iskolát is törvénytelenül zárták be, hiszen lett volna elég gyermek a működéséhez. Azt pedig felháborítónak tartja, hogy a diákok volt iskolájuk előtt várhatják a buszt – Mindszentre, vagy Vásárhelyre kell menniük.

Reich Imre 2006-ban költözött Mártélyra azzal a reménnyel, hogy rövid időn belül lesz szilárd burkolatú útjuk. Ez azóta se valósult meg, sárban kell közlekedni, ha csapadékos az idő. Nem látja, hogy a magyar állam hogyan adja vissza a befizetett adóját, akár útfelújítás formájában.

,,Még olyan is volt, hogy a pályázat nagyon jó, kiváló, de forráshiány miatt sajnos nem támogatható. Ez egy ideig megy, de az emberek előbb-utóbb megunják. Tavaly előtt volt egy érdekes pályázat. Egy külterületi sáros útra kapott, nyert egy pályázatot a falu. Én felvettem akkor is a kérdést, hogy a külterületi sáros útra van útfelújítási pályázat és a lakóövezeti, belterületi útra pedig nincs? Ez teljesen felháborító. Olyan, mint hogyha egy nem is normális országban élnék.”

– fejtette ki a televíziónak.

A Vásárhelyi Televíziónak nyilatkozó három lakos elmondása szerint bár nyert a község pályázatot belterületi csapadékvíz elvezetésre és útfelújításra, ezt később visszavonták.

Kerestük telefonon, de szabadsága miatt nem értük el a település polgármesterét, Putz Anitát.

A legutóbb megjelent szórólap – ismereteink szerint – legalább 30 ezer forintba kerülhetett.

Mártélyszórólap