Újabb szintet lépett a toronyfelújítás

Immár a városháza tornya erkélyéig ér az állványzat.

Haladnak a kivitelezők a városháza toronyfelújításával, mely újabb, az arra járóknak is szemet szúró jele, hogy a torony erkélye aljáig ér már a múlt héten építeni kezdett állványzat. Itt egyébként azért álltak meg, hogy a torony aljában lévő, állapotuk miatt korábban onnan eltávolított díszelemek ismét a helyükre kerüljenek. A Református Ótemplom felől készült fotónkon is látszik, hogy az állványzat egyelőre nem éri körül a tornyot.

Legutóbb március közepén írtunk a munkálatokról, amikor megtudtuk, a szakemberek nem csak azt tárták fel, hogy a toronyra az idők folyamán hány réteg vakolat és hány réteg (és milyen színű) festék került, de azt is felfedezték, hogy a főbejárat előtti boltozaton eredetileg tojás alakú elemek voltak. Ezeket, ahogy a torony többi részének leváló, vagy az idők folyamán eltűnt, megrongálódott eredeti díszeit és elemeit is újraalkotják. Hogy így visszaálljon a torony eredeti kinézete.

Mint az a városban közismert, a városháza épülete annak felépítése óta kétszer súlyosan megrongálódott: az 1970. szeptember 4-i tűzben a torony kupolája semmisült meg, míg a torony tövében lévő közgyűlési terem tetőszerkezete az 1971. március 5-i tűzben égett le.

A vásárhelyi városháza tűzkárait 1971 júniusában kezdték helyreállítani, közben felújították és modernizálták is az épületet. A munkálatok 1975-ig tartottak, amelyhez anyagilag több Csongrád megyei település is hozzájárult.

Az Ótemplom felől is jól látszik, az állványzat nem ér körbe.

Mint arról korábban beszámoltunk, a városháza tornya felújítását annak életveszélyes állapota miatt kezdték el. A kivitelezési munkálatokra kiírt nyílt közbeszerzési eljárást százmillióval kedvezőbb ajánlatával a Z-Door Zrt. nyerte el. Kendi Imre cége nettó 257 milliós ajánlatával nyert.

A kivitelezést egyébként – az októberben aláírt szerződés szerint – idén októberre kell befejeznie.

helyreállítástoronytoronytűztűzvároshzaVásárhely