Újabb majomhimlős beteget regisztráltak idehaza

A 32 éves férfi szexuális úton fertőződött meg vele. De találtak egy újabb nyugat-nílusi lázas és három maláriás beteget is.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ Járványügyi és Infekciókontroll Főosztálya legfrissebb tájékoztatójában olvasható, hogy ismét diagnosztizáltak majomhimlő megbetegedést Magyarországon. Egy budapesti 32 éves magyar férfi szexuális úton fertőződött, és azt írják, az eset hazai eredetű.

Egy szintén hazai eredetű nyugat-nílusi láz megbetegedést is diagnosztizáltak, ezt a megbetegedést Békés vármegyéből jelentették. Ezzel a nyilvántartott nyugat-nílusi láz megbetegedések száma idén 31-re nőtt.

Az intézet három importált malária megbetegedést is jelentett: egy Magyarországon élő 30 éves nigériai származású férfi és tizenöt hónapos gyermeke betegedett meg, akik a lappangási időben Nigériában jártak családlátogatáson. A harmadik beteg egy 55 éves magyar férfi, akinél a parazitológiai vizsgálatok szintén a betegséget okozó Plasmodium falciparum kórokozót igazolták. A férfi korábban Pápua-Új Guineában és Indonéziában járt.

De mi az a majomhimlő?

A ,,majomhimlő” kifejezés egy olyan vírusos betegséget jelöl, amely az emberek és a majmok között terjedhet. A hivatalos neve „Herpes B-vírus” vagy „Macacine herpesvirus 1” (McHV-1). Ez a vírus a Herpesviridae családba tartozik, és azon belül az alphaherpesvírusok közé sorolják. A Herpes B-vírus veszélyes lehet az emberre, és súlyos betegségeket okozhat.

A Herpes B-vírus természetes gazdái között szerepelnek bizonyos majomfajok, például a makákók. Amikor egy ember vagy más állat kapcsolatba kerül egy fertőzött majom testnedvvel vagy szövetével, a vírus potenciálisan átterjedhet rájuk.

Az emberekre nézve a Herpes B-vírus fertőzése ritka, de súlyos lehet. A vírus általában a bőr vagy a nyálkahártyák kisebb sérüléseken keresztül jut be a szervezetbe. Az emberek fertőzésének tünetei lehetnek például bőrkiütés, hólyagok, láz és idegrendszeri tünetek. Rendkívül szélsőséges esetben viszont a betegség súlyos idegrendszeri problémákhoz is vezethet, ami akár halálos is lehet.

Csongrád-Csanád Vármegye területén egyébként 8 főnél regisztráltak eddig nyugat-nílusi láz megbetegedést, ám ez a betegség nem újkeletű Magyarországon sem.

majomhimlőmalérianílusi láz