Újabb elismerést vehet át Karikó Katalin

A közérdeket szolgáló tudomány művelőjeként ítélték Karikó Katalinnak a 2023-as Nierenberg-díjat. A San Diego-i Egyetem Scripps Oceanográfiai Intézete kitüntetését 2024. március 25-én már mint Nobel-díjas veszi át Karikó Katalin, aki a tudomány világának topdíját, a Nobel-plakettet és oklevelet 2024. április 16-án hozza el a Szegedi Tudományegyetem ünnepségére.

A Nierenberg-díj bronzérmét és 25 ezer dollár jutalmát a közérdeket szolgáló kutatásokban eredményes tudósok kaphatják meg és 2001 óta évente osztják ki. A közjó érdekében végzett kiemelkedő tudományos tevékenységükért jutalmazottak névsorában immár három Nobel-díjas kutató – a genetikus Svante Pääbo (2018), a vegyész Jennifer Doudna (2019) és a biokémikus Karikó Katalin (2023) – is szerepel.

A Nobel-díjas Karikó KatalinAz mRNS fejlesztése a terápiához” címmel 2024. március 25-én tart előadást San Diegóban, majd átveszi a 2023-ban neki ítélt Nierenberg-díjat – közölte a scripps-ucsd.edu.

– idézte a today.ucsd.edu Karikó Katalint, aki – Nicolas Nierenberg, a kitüntetés névadójának fia szerint – „megváltoztatta a világot a hírvivő RNS gyakorlati alkalmazásának fejlesztésével”, története „inspiráció mindannyiunk számára”.

Az első magyar Nobel-díjas nő, Karikó Katalin, a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszora tavalyi szegedi látogatásán jelentette be, hogy ezt a kivételes kitüntetését is elhozza a Tisza-parti városba. Ebből az alkalomból 2024. április 16-án díszünnepséget szervez az SZTE.

Karikó KatalinkitüntetésKoronavírus-világjárvány (COVID-19)Nobel-díjSzegedSzegedi Tudományegyetem