Új termékekkel – mint például a tojás, a margarin, a szendvicskrém, a kolbász, a szalámi, a sonka, a szalonna, a keménysajtok, a készételek és a kávéital – bővült a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Maradék nélkül programjának lejárati útmutatója.
A NÉHIB útmutatója a lakosság, a kereskedelmi szektor és a karitatív szervezetek számára ad hasznos iránymutatást a minőségmegőrzési idejű termékek lejárat utáni fogyaszthatóságáról.
Változott az útmutatóban a fagyasztott termékek lejárat utáni ajánlott felhasználási ideje is, ezáltal az emlősállatokból készült termékek a lejárati időt követő legfeljebb 6 hónapig, a fagyasztott hal, a baromfi, a zöldségek és a gyümölcsök pedig legfeljebb 3 hónapig fogyaszthatók.
Az élelmiszereken kétféle lejárati dátumjelölés található: a hosszabb ideig eltartható termékeken minőségmegőrzési idő, a romlékony áruknál fogyaszthatósági idő szerepel.
- A lejárati útmutató kizárólag a minőségmegőrzési idővel rendelkező termékek esetében használható. A lejárt fogyaszthatósági idejű termékek elfogyasztásával nem szabad kísérletezni akkor sem, ha fájó szívvel dobjuk ki az élelmiszert, mert ebben az esetben komoly egészségügyi kockázattal kell számolni.
- Ellenőrizzük, hogy a termék nem csecsemők és kisgyermekek táplálására szánt speciális élelmiszer vagy anyagtej-helyettesítő tápszer. Ezek ugyanis lejárat után nem fogyaszthatók.
- Vizsgáljuk meg, hogy a termék csomagolása bontatlan, sértetlen és szennyeződésmentes-e.
- Bizonyosodjunk meg arról, hogy a terméket végig a gyártó által előírt körülmények között tároltuk, fagyasztott termékeknél pedig a tárolási hőmérséklet nem emelkedett -18°C fölé.
- Ellenőrizzük, hogy a termék színe, szaga, állaga és íze az adott termékre jellemző-e, nem mutat-e eltérést (pl. penészesedés, kellemetlen szag), így könnyen észrevehetjük, ha esetleges élelmiszer-biztonsági gyanú merül fel a termékkel kapcsolatban.
- Ha egyéni mérlegelésünk alapján mindent rendben találunk, keressük ki az adott terméket a lejárati útmutatóból.
Továbbra is érvényes, hogy lejárt minőségmegőrzési idejű élelmiszereket kereskedelmi forgalomba hozni tilos – írja honlapján a NÉBIH.