Új tanszékek alakulnak a Szegedi Tudományegyetemen

Október elsejétől új szervezeti felépítéssel működik tovább a Földrajz- és Földtudományi Intézet (FFI), ahol az oktatók és a kutatók korunk legnagyobb globális természeti kihívásaira keresik a válaszokat, fogalmaz a Szegedi Tudományegyetem közleménye. Azt ígérik, az intézet a hatékonyság, a kiválóság elérésének és ösztönzésének jegyében alakítják át.

A megújult Földrajz- és Földtudományi Intézet országosan is kiemelkedő területei közé sorolja az egyetem a földtudomány, geológia, földrajz, geográfia, környezetmérnök, geoinformatika, földrajztanár képzéseket. A közlemény szerint az új intézeten belül négy fókuszált, növekedési potenciállal és jövőképpel rendelkező tanszék jön létre:

  • Geológia Tanszék, (Department of Geology),
  • Légkör- és Téradattudomány Tanszék, (Department of Atmospheric and Geospatial Data Sciences),
  • Természet- és Környezetföldrajz Tanszék, (Department of Physical and Environmental Geography),
  • Társadalomföldrajz Tanszék, (Department of Human Geography).

A nyersanyagkutatásban, a terepi és távérzékelt adatok feldolgozásában, a modellek és szimulációk alkalmazásában és fejlesztésében, az időjárás és éghajlat előrejelzésében, valamint a mesterséges intelligencián alapuló módszerek fejlesztésében a meteorológiában és a geoinformatikában vezető szerepet játszik az intézet, amelyek támogatását szintén elősegíti az átalakulás az egyetem szerint.

Az intézetet továbbra is Pál-Molnár Elemér fogja vezetni, aki 1992 óta folyamatosan a Szegedi Tudományegyetem alkalmazottja, az intézetet pedig 2008 óta vezeti, de megbízott vezetőként irányított több tanszéket is az intézetben.

„A globális természeti kihívások, mint a klímaváltozás, az energiagazdálkodás, az élelmiszerellátás, a népességgel kapcsolatos kérdések mind szorosan kapcsolódnak oktatási, kutatási területeinkhez. Olyan szakembereket kell képeznünk, akik képesek lesznek válaszokat adni ezekre az égető kérdésekre. A földtudomány egyre inkább interdiszciplinárissá válik, ez követendő az oktatásban, a kutatásban és a szolgáltatásokban is. A Szegedi Tudományegyetemen összegyetemi és kari szinten is kiemelt fontosságú az interdiszciplináris kutatásfejlesztési és innovációs kiválóságra való törekvés, ami intézetünkben is alapvető, ráadásul ezt az oktatásban is erőteljesen megjelenítjük” – vázolta az egyetemi tanár.

átalakításFöldrajz- és Földtudományi IntézetPál-Molnár ElemérSzegedi Tudományegyetem