Új onkológiai és cukorbetegség elleni gyógyszerek kapnak tb-támogatást

Ötvenkét új terápiás szert és harmincnyolc betegségcsoportot fogadtak be a társadalombiztosításba, ami mintegy 35-40 ezer beteg gyógyulását teszi könnyebbé.

Takács Péter, a Belügyminisztérium (BM) egészségügyi államtitkára közölte, hogy a legmodernebb onkológiai és onkohematológiai, valamint a cukorbetegség és autoimmun, illetve autodegeneratív betegségek kezelésére szolgáló gyógyszerekről született döntés. Többek között a Parkison-kór és a szklerózis multiplex kezelésére szolgáló gyógyszerek is bekerültek a társadalombiztosítás által finanszírozott körbe. A döntés költségvonzata 30 milliárd forint -írta az MTI.

A kormány elmondása szerint a cél, hogy a magyar betegek a világ élvonalába tartozó gyógyszerekhez férjenek hozzá. A gyógyszerekkel lerövidülhet a gyógyulási idő, illetve a gyógyíthatatlan betegségek esetében lassítható annak folyamata, illetve javítható a betegek életminősége.

A támogatottak közé bekerül, cukorbetegség kezelésére szolgáló gyógyszerrel a diabétesz szövődményeként kialakult szívelégtelenség is kezelhető. Eddig ezekhez a készítményekhez csak egyedi méltányosság útján juthattak hozzá a betegek.

gyógyszerTakács Pétertb támogatott