Új nyomvonalat szeretnének Mindszenten a Kossuth utcaiak a leendő kerékpárútnak, amiről nem kérdezték meg őket

Utcafórum és aláírásgyűjtés is volt a napokban annak érdekében, hogy Mindszenten más nyomvonalra épüljön a városközponttól a tiszai révig tervezett, 1700 méter hosszú kerékpárút, amelynek megépítését a megyei önkormányzat finanszírozná.

Az érintett Kossuth utcai ingatlanok tulajdonosai postán kapott végzésből értesültek arról, hogy az előkertjeiken keresztül vezetne a bicikliút.

– Új nyomvonalat szeretnénk. A Szabadság utca elején, illetve a Kossuth utca páros oldalán, mintegy 70 lakóház előtt húzódna az aszfaltcsík. Tudjuk, hogy közterületről van szó, de ennek gondozását a lakóktól várja az önkormányzat, ám arra nem vették a fáradtságot, hogy előzetesen bármilyen egyeztetést folytassanak velünk a témában. Az elmúlt években lefektetett víz gerincvezeték, valamint a gázcső felett épülne meg a kerékpárút, mi viszont azt szeretnénk, hogy nem a járda, hanem az út mellett alakítsák ki – nyilatkozta lapunknak Podmaniczki Ildikó, aki hétfő estig 40 aláírást is gyűjtött annak érdekében, hogy a városházi döntéshozók  figyelembe vegyék a lakók kérését. A mindszenti képviselő-testület ma délutáni ülésére is elmennek jó néhányan, hogy az ügy kitárgyalását napirendre vegyék a városatyák. 

Az egyik önkormányzati képviselő, Pálinkó Máté közösségi oldalán azt írta: „gyümölcsfák, sövények, virágágyások, sőt a Városvédő Egyesület által saját költségen megszépített kút is” beleesik a nyomvonalba, ami szerinte elfogadhatatlan. Pálinkó hozzátette, a nyomvonalának kijelöléséhez a polgármesternek és a jegyzőnek kellett beleegyezését adnia. A politikus megküldte a megyei kormányhivatal hatósági főosztályához a kerékpárúttal kapcsolatos lakossági panaszokat, valamint az ügy felülvizsgálatát kérte lakossági tájékoztatás elmaradása miatt. A hozzászólók arra hívták fel a figyelmet, nincs akkora közúti forgalom a Kossuth utca érintett szakaszán, hogy indokolt lenne ilyen nagyságú beruházás, inkább az utat kellene felújítani, s rajta kerékpársávokat kijelölni.

Lapunk korábban megírta, hogy méterenként 6400 forint, összesen közel 11 millió forint volt a tervezői díj, vagyis igen költséges lenne, ha újra kellene szabni a kerékpárút nyomvonalát.

Csongrád-Csanád Megyei ÖnkormányzatfejlesztéskerékpárútMindszent