Új működési szabályzatot kapott a közgyűlés

A 2014-ben elfogadott Szervezeti és Működési Szabályzatot harminckétszer kellett módosítani, így több ellentmondás alakult ki benne, egyes részei nehezen voltak alkalmazhatók. A fideszes képviselők túl szigorúnak találták az új SZMSZ-t, ezért nem szavazták meg az elfogadását. A szabályozást a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal jóváhagyta.

A közgyűlésen Benkő Zsolt arról beszélt, fizikai korlátokat alakítottak ki a városháza épületében, lezárt részek vannak, most pedig korlátozva lesz a felszólalások hossza a közgyűléseken – ezt szégyenteljesnek nevezte. Szerinte az önkormányzatiság azért jött létre 1990-ben, hogy bármilyen témában bármeddig beszéljenek a képviselők. Kifogásolta azt is, hogy aki sértegeti a közgyűlés tagjait, az rendbírsággal sújtható, aminek a mértéke 10-50 ezer forint közé tehető.

Dr. Tatár Zoltán jegyző elmondta, a parlament által hozott országos szabályozáshoz igazították a ,,lezárásokat”, ne bolyongjanak az ügyfelek egy 1700-2000 négyzetméteres épületben. Felhívta rá a figyelmet, az érvényben lévő SZMSZ-ben is vannak időkorlátok, bár ezt a korábbi közgyűlés nem tartotta be. Az ülésvezető adhat plusz időt a hozzászólónak ha szükséges, valamint a frakcióvezetők több időkeretet kapnak.

Gyöngyösi Ferenc arra hívta fel a figyelmet, ha a fideszesek szerint a polgármester rendszeresen sérteget másokat az ülésen, akkor miért nem támogatják, hiszen ezzel az új szabályozással meg tudnák feddni. Azt javasolta, tegyenek módosító indítványokat a SZMSZ kifogásolt részei ellen.

Márki-Zay Péter a beléptetés kapcsán elmondta, egy 2016-os szabályozás alapján vezették be, de mindenki be tud jutni az épületbe, akit ügyet intézni jön. Az SZMSZ-ről elmondta, eddig sem fojtották bele senkibe sem indokolatlanul a szót, sok olyan alkalom volt, amikor a szabályzat értelmében nem engedélyezett hozzászólások mégis engedélyezve voltak. A pénzbüntetés mértékét kormánypárti önkormányzatok szabályozásából emelték át, de amennyiben a vásárhelyi fideszes képviselők elítélik ezt és a parlamentben tapasztalt több millió forintos bírságolások eltörléséért is felszólalnak, akkor maga a polgármester fogja javasolni, hogy ezt az ún. széksértés intézményét vegyék ki a vásárhelyi SZMSZ-ből.

Benkő ZsoltGyöngyösi FerencHódmezővásárhelyközgyűlésMárki-Zay PéterszabályozásTatár Zoltán