Új magyar kutyafajtát jegyeztek be

Új nemzeti kutyafajtát jegyzett be a Magyar Ebfajták Szövetsége: a sinkát a pásztorkutyák között ismerte el az erre szakosodott nemzetközi szövetség.

Szerdán saját közösségi oldalán jelentette be a Magyar Ebfajták Szövetsége, hogy bejegyezték a legújabb nemzeti kutyafajtát, a sinkát. „BA hazai és nemzetközi összefogásban megvalósult fajtásítási program alapján bízunk abban, hogy a fajta eredeti feladatköre megerősödhet, az in-situ pásztorkutyatartás magyar nemzeti hagyományait társadalmi összefogás keretében a jelenleginél sokkal hatékonyabban tudjuk gondozni” – fogalmazott a szövetség.

A puli, a pumi, a mudi, a komondor, a kuvasz, a magyar agár, az erdélyi kopó és a rövid- és drótszőrű vizslák után a sinka a tizedik nemzeti kutyafajta. A hvg.hu szerint keverék kutyákból, boxerekből, pitbull terrierekből és németjuhászokból tenyésztették ki a Hortobágyon, ahol szürkemarhák és juhok terelésére nevelik.

A Keszthelyi Televízió videós összefoglalója szerint a sinka intelligens, nagy munkabírású kutyafajta, amelyik „egyetlen ivással egész nap tud dolgozni”. Neve egyébként a „sima szőrű” magyar kifejezésből ered, ami leírja a kecses, mozgékony, izmos, arányos testfelépítésű kutya külsejét is.

Magyar Ebfajták Szövetségenemzeti kutyafajtapásztorkutyaSinka