Új jobboldali szövetséget alakítottak Orbán Viktorék Bécsben

Politikai korszakváltást hirdettek, céljuk egy szuverén nemzetekből álló, a jelenlegi központosított uniós rendszerrel szembehelyezkedő kontinentális szövetség létrehozása. Közös nyilatkozatot is kiadtak, amelyben megvetik a lábukat a hazafias, patrióta Európa-vízió oldalán, szembeállva a „centrista bürokratákkal”.

Bécsben tartott közös sajtótájékoztatót Orbán Viktor miniszterelnök, Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke és Andrej Babis korábbi cseh kormányfő. Elmondásuk szerint együtt szeretnének bemutatni „egy új európai szövetséget, amely három pártból áll, és egy új, hazafias, pozitív, európai mozgalmat kívánnak megvalósítani”. Céljuk egy kevésbé központosított Európa, amely a „hagyományaira építve él”.

Az eseményen Orbán Viktor politikai korszakváltásról beszélt, amelynek kezdetét a három közép-európai pártelnök közös frakcióalakítása jelenti. „Ma egy olyan politikai formációt hozunk létre, amely meggyőződésem szerint hasítani fog, és nagyon gyorsan az európai jobboldal legnagyobb frakciója lesz. Ez napokon belül be fog következni, és utána határ a csillagos ég. Az majd egy másik sajtótájékoztató” – jelentette ki a magyar miniszterelnök. Orbán azt is hozzátette, hogy szövetségük fontos feladata, hogy az unióban a brüsszeli elit akarata ellenére is keresztülvigyék a terveiket. A találkozón egyúttal aláírtak és közzétettek egy politikai manifesztumot is Patrióta kiáltvány címmel és hangsúlyozták, hogy szeretnék elérni a megfelelő számú csatlakozót, egy pártcsoport alakításához hét tagállamból 23 képviselőre van szükség. A sajtó kérdéseire a tájékoztatón a pártvezetők nem válaszoltak.

Kiáltványuk szerint Európa történelmi fordulóponthoz érkezett, a korábban álomprojektként elképzelt EU pedig az európaiak ellen fordult és globalista erőknek, illetve lobbicsoportoknak szolgáltatta ki polgárait. Megfogalmazásuk szerint a politikai törésvonal jelenleg a centristák (a központosított uniós szuperállam pártolói) és a szuverenisták (Orbánék) között húzódik. „Csak a kontinens patrióta és szuverenista pártjai győzelme és együttműködése révén garantálhatjuk a gyermekeink örökségét” – szögezte le a kiadvány.

A manifesztum pontokba szedve részletezi az egyelőre háromtagú szövetség identitását. Szuverén nemzetek közösségében hisznek, amely büszke keresztény kulturális örökségére és megőrzi a tagállamok szabad mozgásterét, a polgárok szabadságjogait és megvédi közös határait a migrációval szemben. A dokumentum legtöbb pontja a nemzetek jogait és függetlenségét hangsúlyozza: olyan nemzetek tömörülését célozzák meg, amely elutasítja a nemzeti szuverenitásnak az európai intézmények felé való minden további feladását és tiszteletben tartja a tagállamok vétójogát, illetve szabad, önálló nemzeti diplomáciát szavazna meg az országoknak.

„Mi, európai patrióta erők, ígérjük, hogy a kontinensünk jövőjét visszaadjuk az európai embereknek: visszavesszük intézményeinket és olyan irányba tereljük az európai politikát, amely a nemzeteinket és népeinket szolgálja” – összegzi szándékait a szuverenista nyilatkozat.

Andrej BabisEurópai ParlamentfrakcióHerbert KickljobboldalOrbán ViktorPatrióta kiáltvány