Új elnöke lesz a NAV-nak

Varga Mihály Pénzügyminiszter jelentette be egy értekezleten csütörtök, hogy új elnöke lesz júliustól a NAV-nak. Vágujhelyi Ferenc már dolgozott az adóhivatalban, a neve, közvetetten, de felmerült korábbi szabálytalan beszerzések körül, bűncselekmény elkövetésével nem hozták összefüggésbe.

Vágujhelyi Ferencnek hívják az új elnököt, eredeti végzettsége szerint programozó matematikus és fizikatanár. Informatikusként dolgozott a magánszférában, majd később az államigazgatásban is. Az első Orbán-kormány idején az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságnál volt vezető.

2010 után a NAV munkatársa lett 2015-ig, az utolsó két évben informatikai elnökhelyettes volt. Ebben az időben vezették be az elektronikus pénztárgépeket, az átállást ő irányította.

2015-től mostanáig a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács elnöke volt, ő irányította a kormányzati szoftver-beszerzéseket, tervezte és véleményezte az informatikai fejlesztéseket.

Azt érdemes megjegyezni, hogy Vágujhelyi, noha semmilyen bűncselekménnyel nem hozható összefüggésbe, de a 2019-es úgynevezett Microsoft-botránnyal kapcsolatban felmerült a neve. Az amerikai igazságügyi minisztérium és a tőzsdefelügyelet ekkor hozta nyilvánosságra jelentését és a Microsofttal kötött peren kívüli megállapodás szövegét, amely alapján az derült ki, hogy a Microsoft magyar leányvállalatának és viszonteladóinak egyes alkalmazottai szisztematikusan részt vettek állami közbeszerzések lezsírozásában, túlárazásában, illetve állami tisztviselők megvesztegetésében. Az amerikai tőzsdefelügyelet akkor jelentésében megnevezte a NAV-ot, az adóhatóság egyik beszerzésével illusztrálta a korrupciós szisztémát.

A napi.hu már korábban megírta, hogy a NAV egyik szoftverbeszerzése akadt fenn a Microsoft-anyacég ellenőrzésén. Hadházy Ákos országgyűlési képviselő kérdésére akkor a NAV azt mondta, hogy a beszerzést „az informatikai elnökhelyettes hagyta jóvá, ő volt Vágujhelyi. Fontos azonban tisztázni, hogy személyi felelősöket sem az amerikai, sem a magyar vizsgálatok nem neveztek meg.

Vágujhelyi mostani kinevezésétől egyébként Varga Mihály a NAV digitális átállásának felgyorsítását várja.

Forrás: HVG

NAVVágujhelyi FerencVarga Mihály