Ügyészségi vizsgálatot kezdeményez az MMN Orbán Viktorral szemben – majd jött a NAV

A hírt közleményben osztották meg portálunkkal, amelyben azt írják: a Mindenki Magyarországa méltatlannak tartja arra Orbán Viktort, hogy Magyarország miniszterelnöke maradhasson. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pedig éppen a mai napon tartott házkutatást az MMN budapesti irodájában.

A párt kedden délben egy közleményt adott ki, melyben akkor azt írták, hogy vizsgálatot kezdeményeztek Orbán Viktorral szemben. Ugyanis véleményük szerint egy kézi vezérlésű politikai rendszerben elképzelhetetlen, hogy a köztársasági elnök, az igazságügyi miniszter, de még a református egyház vezető püspöke is a miniszterelnök tudta, beleegyezése nélkül döntsön kegyelmi kérvények ügyében, ezért ügyészségi vizsgálatot kezdeményeznek a miniszterelnök felelősségének tisztázása, megállapítása érdekében.

A Fideszt érintő pedofilügy szerintük több komoly kérdést is felvet, amelyeket a miniszterelnöknek és a volt köztársasági elnöknek a nyilvánosság és az ügyészség előtt is tisztázniuk kell. Az egész országot megrázta a kegyelmi ügy, és a közbizalom helyreállítása megkívánja, hogy az ügy részletei mielőbb ismertek legyen a széles nyilvánosság előtt, írják a közleményben. 

Civileknek köszönhetően több mint százezren követelték a Hősök terén, hogy derüljön ki a valóság és a hatalom szolgáltasson gyermekeinknek igazságot. Ezt követően azonban meglátásuk szerint Gyurcsány Ferenc sietett Orbán Viktor segítségére, hogy az általa szervezett tüntetéssel elvigye a fókuszt az ügyről. A tüntetéshez csatlakozott több baloldali párt is, akiknek mindössze egy-kétezer főt sikerült az utcára csábítaniuk, amely csak arra volt alkalmas, hogy a Fidesz lejárató és bagatellizáló kommunikációjának ágyazzon meg, írják. 

A párt azt is érdekesnek tartja, hogy az ezt megelőző napon Gyurcsány Ferenc évértékelőjét a Hír Tv élő egyenesben közvetítette. A közleményben arra mutatnak rá, hogy elemzők zárt körben egyre többet suttognak egy lehetséges „Orbán-Gyurcsány titkos paktumról”, valamint Magyar Péter a mai interjújában is arról beszélt, hogy a Fidesz és egyes ellenzéki szereplők, illetve pártok szoros kapcsolatot ápolnak. 

A párt közleménye kitér arra is, hogy mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy fény derüljön arra is, hogy kik azok, akik az ellenzéki oldalon azon dolgoznak, hogy megakadályozzák a rendszerváltást, és saját vagyoni-politikai érdekeiket tartják szem előtt – fenntartva Orbán Viktor rendszerét. 

A Mindenki Magyarországa Néppárt új pártként nem kíván részt venni a régi ellenzék osztozkodásában, kiváltképp nem egy „Orbán-Gyurcsány paktumban”, azonban az ország jövőjét szolgáló kezdeményezésekben partnerek leszünk, hogy Magyarország mielőbb a tisztesség, a demokratikus jogállamiság útjára léphessen. – írják közleményükben.

Véleményük szerint 2024-ben már nem az a klasszikus kérdés, hogy ki a jobb-, és ki a baloldali, hanem az, hogy ki a tisztességes, és ki a tisztességtelen.

Éppen ma jött a NAV vizsgálódni

Ugyanezen a napon a NAV négy nyomozója házkutatást tartott a Mindenki Magyarországa Mozgalom budapesti, Alkotmány utcai irodájában irodájában. Információk szerint a 2022 januárjától december 31-ig keletkezett könyvelési iratokat foglalták le és vizsgálják, az akció reggeltől délután fél ötig tartott.

A Magyar Hang azt írta, hogy több száz megabyte-nyi adatot és körülbelül 1500 oldalnyi iratot foglaltak le.

Szalma Botond kampányfőnök azt mondta, Márki-Zay Péternek és a néppártnak nincsen félni valója, kizártnak tartja, hogy fekete pénzeket kaptak volna. Egyben azt is remélik, hogy a NAV minden egyes pártot, alapítványt alaposan meg fog vizsgálni, az MMN támogatja, hogy az országot ezen utóbbi vizsgálatok mentén is kivezessék a korrupcióból.

A NAV munkatársai pontosan tudták, hova kell menniük

Mintha csak hazamentek volna, mondta élő videós bejelentkezésében Márki-Zay Péter, hiszen a 11 helyiségből álló irodában egyből pont abba az irodába mentek, gondolkodás és keresgélés nélkül, ahol a pénzügyi csoport működik.

A NAV nyomozói először az MMN könyvelőjéhez, majd a budapesti irodájába szálltak ki tehát, ahogy ezt a délutáni hírekből már lehetett tudni, mondta el élő videós bejelentkezésében Márki-Zay Péter.

Az eljárás során senki más nem lehetett jelen és fényképek sem készülhettek. Márki-Zay Péter azt mondta, az ellenőrzés őket nem érte váratlanul, tudták, hogy (meg)figyelik őket, és próbálnak ,,kémeket” a soraikba rakni, akik a lépéseikről tájékoztatják a Fideszt.

Márki-Zay Péter elmondta, 2018 óta minden kampányáról részletesen és átláthatóan beszámolt. Ezekben az Adatvédelmi Hatóság, a NAV, az Állami Számvevőszék és két titkosszolgálati vizsgálat sem talált kivetnivalót.

Azt is furcsának tartotta az MMN elnöke, hogy a pártokat támogató kampánypénzekről szóló vizsgálatok alkalmával őt meg sem kérdezték, pedig minden kérdésre szívesen válaszolt volna, ahogy ezt az ÁSZ elnökének, Windisch Lászlónak egy diplomáciai fogadáson fel is ajánlotta tavaly.

A Fidesz stratégiája, hogy az MMN-t és az ellenzéki pártokat összeugrassza. Ha az ellenzéki pártok ki tudnák mutatni, hogy a számlák mögött nincs valós teljesítés, akkor azzal a tétellel csökkentenék a pártok büntetéseit. – Márki-Zay Péter szerint ez a Fidesz stratégiája.

Az MMM már korábban, egy Fideszhez köthető auditor céggel átnézették a 2022-es teljes költségvetését, és ahogy a NAV, ők sem találtak semmi kivetnivalót. Ez a mostani akció Márki-Zay szerint nem az igazságról szólt, ez egy propaganda hadművelet volt, amely az ellenzéki pártokat, most az MMN-t próbálja lejáratni a választások előtt.

De van egy másik ok: hogy a figyelmet a pedofil botrányról eltereljék a figyelmet. De az sem helyes szerinte, hogy a közvetlen elnökválasztást követelik, ahelyett, hogy az egyéb ellenzéki pártok arra törekednének, hogy hány embert és milyen elkövetőket engedtek még szabadon, kegyelem címszó alatt.

kegyelmi ügyNAVOrbán ViktorÜgyészségvizsgálat