Úgy tűnik meghajol a magyar kormány Brüsszel akarata előtt

Hajlik a kormány arra, hogy kivegyék a minisztereket az egyetemi alapítványok kuratóriumaiból – értesült az RTL Híradó.

A kormány támogatja azt a javaslatot, amely szerint a jövőben összeférhetetlen lenne miniszterek tagsága az egyetemi alapítványi kuratóriumokban – közölte a Területfejlesztési Minisztérium az RTL Híradóval. „A kabinet már a múlt héten is napirendre vette ezt a kérdést, de döntés nem született” – írta a minisztérium.

A döntés csúszását azzal indokolták, hogy az „Európai Bizottsággal még tartanak a tárgyalások arról, pontosan milyen politikai tisztségekre vonatkozzon a törvény, de még arról is, hogyan, mennyi időre lehessen kuratóriumi tagokat/vezetőket újraválasztani. A közérdekű vagyonkezelő alapítványokról szóló törvény módosításáról márciusban tárgyal majd az Országgyűlés.” Tehát elképzelhető, hogy a bizottság akár államtitkárok távozását is kéri.

Mint ismert, több mint 10 kormánypárti miniszter és államtitkár ül egyetemi alapítványok kuratóriumaiban, és többen milliós juttatásban részesülnek ezért havonta. Az érintettek között van többek között Varga Judit igazságügyi miniszter, aki a miskolci Universitas Miskolcinensis Alapítvány Kuratóriumának elnöke. De Lázár János is kuratóriumi tag a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Alapítványánál, mely a gödöllői felsőoktatási intézményt irányítja.

Brüsszelegyetemi kuratóriumokLázár JánosVarga Judit