Úgy néz ki, 2024-ig az államé lesz a gépjárműadó

Amit a járvány miatt elvettek most az önkormányzatoktól, azt később sem kapják vissza, a tervek szerint még 2024-ben is a központi költségvetésnek jár majd a teljes gépjárműadó, és marad a most megemelt szolidaritási adó szintje is – írja a 444 a Portfólió elemzése alapján, amelyet a kormány péntek este közzétett, 2024-ig tervező költségvetési kitekintéséről írtak.

A cikk szerint szintén érvényben maradhat még a következő négy évben a kiskereskedelmi láncokra kirótt különadó is. A korábban részben vagy egészben az önkormányzatoknál maradó és most elvont pénzek a kormányzati tervek szerint az eddigieknél magasabb EU-s támogatásokkal hoznák a járvány előtt tervezett szintre a központi költségvetés bevételeit.

Mint korábban többször megírtuk: a korábban súlyadónak nevezett járulék 2013 előtt teljes egészében a települési önkormányzatokhoz folyt be, azóta 60-40 százalékban osztozott rajta az állam és a település, míg idén a koronavírus-járvány miatti védekezés költségeinek fedezésére el nem vette teljes egészében a kormányzat a városoktól. A hódmezővásárhelyi önkormányzat úgy számol: idén nagyjából 130 millió forint esett ki emiatt a város költségvetéséből. Azt már korábban is lehetett tudni, hogy jövőre még biztos, hogy elveszik a sarcból befolyó összeget.

A szolidaritási hozzájárulás célja a jogalkotó szerint a nagyobb egy főre jutó iparűzésiadó-bevétellel rendelkező települések más önkormányzatokkal szembeni jövedelmi egyenlőtlenségét kiegyenlítse. Idéntől nem csak a korábban is hozzájárulás-köteles települések fizetnek többet, de mivel lejljebb vitték kevesebb, mint felére az alsó limitet, ami után fizetni kell, így számos új település került be a fizetésre kötelezettek közé – köztük mások mellett Hódmezővásárhely is.

Kiemelt képünkön Varga Mihály pénzügyminiszter.

adógépjárműadókiskereskedelemkiskereskedelmi különadóköltségvetésÖnkormányzatszolidaritási hozzájárulás