Tulajdonképpen részben kivezetheti a KATA-adózást a kormány

A Semjén Zsolt által jegyzett törvénymódosítás olyan abszurd helyzetet eredményezne, hogy a katás vállalkozók csak magánszemélyeknek számlázhatnának. A kormány gyorsan elfogadtatná, így szeptember 1-jén hatályba léphetnek a változások, a választásról szóló nyilatkozatokat pedig legkésőbb szeptember 25-ig kellene benyújtani az adóhivatalnak.

Csak magánszemélytől származhatna bevételük a katás adózóknak az új törvény alapján, amelyet a kormány hétfőn nyújtott be az Országgyűlésnek. Kivételként egyedül a taxisokat nevezték meg. A Pénzügyminisztérium közleménye szerint a kormány a katát ezután is az alacsony összegű, kevés adminisztrációval járó, egyszerű adózási formának szánja. Hozzátették, az új szabályozásra azért van szükség, mert „egyes munkaadók katás jogviszonyba kényszerítették munkavállalóikat”, szerintük pedig ezzel az államkasszát, a munkavállalókat és a tisztességes adózókat károsították meg.

Az új kata eddiginél magasabb, évi 18 millió forint bevételi értékhatárig kínál adózási módot a legkisebb egyéni vállalkozóknak. Az adó mértéke pedig minden kisvállalkozónak havi 50 ezer forint. Az adózási formát csak a lakosság részére saját szolgáltatást nyújtó, terméket értékesítő egyéni vállalkozók választhatják. ,,Az új katásoknak így csak magánszemélyektől származhat bevétele, kivételt képeznek a taxis személyszállítást végzők, akiknél a kizárólag lakossági értékesítés a szolgáltatás jellegéből fakadóan a gyakorlatban megvalósíthatatlan lenne.” – írja a Pénzügyminisztérium.

Akik nem tudnak élni az új katával, azok szerintük választhatják az átalányadóra váltást, amely 2021. január 1-je óta az egyik legkedvezőbb adózási mód. Az ezt választók október 31-ig jelenthetik be a váltást.

Jelenleg hozzávetőlegesen 450 ezer katás adózó lehet. A döntés komoly fejfájást okozhat azoknak, akik cégeknek számláztak, így újságíróknak, webszerkesztőknek, grafikusoknak, fordítóknak.

adózáskataPénzügyminisztériumSemjén Zsolt