Túl nagy a hiány, túlzottdeficit-eljárás indul Magyarország ellen

Túlzott-deficit eljárás indul az Európai Bizottság döntése alapján 7 EU-tagországgal – köztük Magyarországgal – szemben – erősítette meg az atv.hu kérdésére a Pénzügyminisztérium. A fokozott költségvetési szigort azért javasolta az Európai Bizottság, mert a hiány nem ment le 3 százalékos alá; ezt 2026-ra ígéri a pénzügyminiszter és Orbán Viktor miniszterelnök is.

A tárca kiemelte, hogy a megnövekedett hiányra nem azonnali intézkedésekkel kell reagálnia a tagországoknak: a költségvetési hiányt fokozatosan kell csökkenteni. Magyarország a meghozott döntések alapján ehhez illeszkedik. A Pénzügyminisztérium felidézte, hogy a kormány idén áprilisban egyes állami beruházások átütemezésével mintegy 675 milliárd forintnyi megtakarítást ért el.

Ezt követően a közelmúltban bejelentett egyes intézkedések eredményeképpen további 400 milliárd forinttal növelte a költségvetés mozgásterét. A költségvetési hiány mértéke így az idei évben 4,5 százalékos lehet, míg jövőre 3,7 százalékra, 2026-ra pedig 3 százalék alá mérsékeljük – jelentette ki a minisztérium.

eljárásEurópai BizottsághiányköltségvetésPénzügyminisztériumVarga Mihály