Továbbra is vannak magyar katonák a libanoni-izraeli határon

A kirobbant harcok ellenére továbbra is magyar katonák teljesítenek szolgálatot a libanoni-izraeli határon – tudta meg a hvg.hu a Honvédelmi Minisztériumtól. Azt nem árulták el, hogy hány katonáról is van szó, de a misszió hivatalos honlapja szerint jelenleg 15 magyar katona teljesít szolgálatot Libanonban.

A gázai háború kitörésekor a Hezbollah is lőni kezdte Izraelt, amire válaszként időről időre az izraeliek is intéztek légitámadásokat a Hezbollah állásai ellen. Tavaly ősszel az ír zászlóalj katonáinak is óvóhelyekre kellett húzódniuk egy erősebb támadás miatt, akkor az ír sajtó azt is megírta, hogy ez a magyar katonákra is vonatkozott. Ezt az értesülést néhány nap hallgatást követően a honvédelmi tárca cáfolta, kijelentvén, hogy „a magyar katonákat nem érte közvetlen támadás”. Akkor még a HM azt is hozzátette, hogy amennyiben szükséges, haladéktalanul intézkednek a hazahozatalukról.

Ezúttal viszont nem reagáltak arra a kérdésükre, hogy tervezik-e hazahozni a katonákat. Ez azért is fontos kérdés, mert az ír-lengyel zászlóalj központi tábora olyan területen fekszik, ahol az elmúlt napokban harcok dúltak a Hezbollah és az izraeli haderő csapatai között.

Honvédelmi MinisztériumIzraelLibanonMagyar Honvédség