Tovább szigorítaná a Fidesz-KDNP a választási törvényt – és most nem is kormánypárti javaslatra

Tovább korlátozza a választáson való országos listaállítás feltételeit a kormányoldal, méghozzá a független Volner János javaslata nyomán, írja a Telex.

Volner Jánosnak az Országgyűlés Igazságügyi Bizottsága előtt bemutatott javaslata kikötné, hogy a jövőbeni választásokon pártlistát csak az a párt állíthat, amely legalább 14 megyében és a fővárosban, legalább 71 egyéni választókerületben önállóan jelöltet állított.

Ez lényegében azt jelenti, hogy amennyiben a választási törvénymódosító csomagot ebben a formában szavazza meg a kétharmad, az ellenzéki pártoknak sem esélyük, sem lehetőségük nem lesz két külön listán indulni a 2022-es országgyűlési választáson, mutatott rá a Telex. Sőt hozzáteszik, ez sok kis, de létező és működő párt számára is lehetetlenné teszi, hogy országos listát állítson anélkül, hogy az ellenzéki pártok számára esélyesnek vélt egyéni választókerületekben jelöltet ne indítana.

Volner szigorító javaslatát a bizottságban a kormánypártok képviselői egyhangúlag szavazták meg a javaslatot, így 8 igen szavazat volt a bizottsági ülésen, míg a 4 jelenlévő ellenzéki képviselő nemmel szavazott.

Forrás: Telex

ellenzékVálasztásVolner János