Tóth Sándorra emlékeztek Aradon

A rendszerváltás vásárhelyi hősére, Tóth Sándorra emlékeztek szombaton Aradon – magyarok és románok közösen. A Tóth Sándor emlékére emelt kopjafánál Márki-Zay Péter polgármester és Berényi Károly alpolgármester helyezte el a vásárhelyiek koszorúját – adta hírül az önkormányzat.

1989. december 22-én Vásárhelyen tüntetést szerveztek a román diktatúra ellen. Mivel aznap délben megnyíltak a határok és a román hadsereg egy része is átállt a forradalmárok mellé, a tüntetés a forradalom melletti szolidaritási és adománygyűjtő eseménnyé alakult át. Több ezren gyűltek össze és adakoztak.

A leginkább tartós élelmiszerekből álló adományt Temesvárnak szánták a vásárhelyiek, amelynek egy részét Tóth Sándor tehertaxis autójába pakolták be. A szállítmány azonban nem ért célba, mert tüzet nyitottak a teherautóra az aradi hídon 1989. december 23-án hajnalban. A 44 éves Tóth Sándor a helyszínen életét vesztette. A rendszerváltás hősének a vásárhelyi Emlékkpontban is emléket állítottak, ahol a teherautóját is megtekintheti minden látogató.

A szombati aradi megemlékezésen Márki-Zay Péter is a diktatúra ellen emeltem fel a szavát, és habár Nicolae Ceaușescuról beszélt, volt olyan hallgató aki azt gondolta, hogy Orbán Viktorról volt szó.

AradHódmezővásárhelykoszorúzásMárki-Zay Pétermegemlékezésromániai forradalomTóth Sándor