Tóth Sándorra emlékezett a városvezetés

Idén is kénytelen volt megszakítani azt a hagyományt a városvezetés, hogy Aradon és Vásárhelyen is megemlékezik Tóth Sándorra, Hódmezővásárhely hősi halottjára.

Idén a járványhelyzetre való tekintettel Márki-Zay Péter polgármester, Kis Andrea, Berényi Károly és Szabó János alpolgármesterek, özv. Tóth Sándorné Nóra társaságában a temetőben, Tóth Sándor sírja mellett emlékeztek meg a harminckét évvel ezelőtti tragédiáról.

32 évvel ezelőtt december 22-én, a Kossuth téren többezres tömeg gyűlt össze, hogy a kommunista diktatúra béklyójától szabadulni akaró román nép és a kisebbségben ott élő magyarok szabadságvágyával kapcsolatban kifejezzék együttérzésüket, szolidaritásukat. Még akkor este megérkezett a hír, hogy Romániában győzött a forradalom.

A szimpátiatüntetés adománygyűjtéssé alakult át.Hódmezővásárhely főterén egy teherautónyi segélyszállítmányt állítottak össze az adakozók, és elindult egy teherautó a vásárhelyiek adományaival a román határon át, Temesvár felé. A gépkocsi tulajdonosa és vezetője Tóth Sándor, kísérője pedig Ágoston Lajos volt. Őket segítette a közismert vásárhelyi taxis, Irhás József, aki helyismeretét felajánlva a szállítmány előtt taxijával vezette őket.Aradig jutottak. Onnan nem engedték tovább a segélyszállítmányokat Temesvár irányába, mert ott még heves harcok folytak.

Közben Aradon is fegyveres konfliktus kezdődött, és egy végzetes golyótalálat érte Tóth Sándort is a hajnali órákban.Tóth Sándorban a romániai forradalom egyetlen magyarországi áldozatát tisztelhetjük. Emlékét Arad és Hódmezővásárhely is 32 éve kegyelettel őrzi. Ma már nem csupán a mártír segélyszállító emléke köti össze a két települést. A tragédia színhelye, Arad, és Tóth Sándor családjának városa, Hódmezővásárhely között 1990-től a mai napig fennálló testvérvárosi kapcsolat létesült. Mindkét város központjában utca viseli a vértanú nevét, mely emlékezteti az utókort arra, hogy a romániai forradalom napjaiban nemcsak románok és romániai magyarok, hanem egy magyarországi, egy segítő szándékú, tisztességes hódmezővásárhelyi magyar is életét áldozta a szabadságért.

halotthősimegemlékezésTóth Sándor