Történelmi részvétel: 9 órára már az ország 10 százaléka szavazott

Harminc éve nem mentek el ennyien szavazni a választás első órájában, mint ma. 9 órára már az ország 10 százaléka behúzta az X-et.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint reggel 7 órára – a szavazás elindulása után egy órával – már a választópolgárok 1,88 %-a leadta szavazatát az önkormányati, nemzetiségi és az EP-választásokon. Csongrád-Csanád vármegyében a 7 órai adatok szerint a vármegye szavazókorú lakosságának 2,14 százaléka már szavazott. Hódmezővásárhelyen az első órában kicsit több mint ezer ember, a vásárhelyiek 3,23%-a jelent meg az illetékes szavazókörben.

Az MTI összesítése szerint utoljára kerek harminc éve, az 1994-es országgyűlési választások első fordulójában mértek reggel 7 óráig ilyen magas részvételt. Az NVI kétóránként frissíti a részvételi adatokat.

Az NVI összesített adatai szerint 9 órára már a magyar választók 9,98 százaléka szavazott. Csongrád-Csanád vármegyében ugyanekkor 11,82 %-os részvételt mértek, amely lakosságarányosan a harmadik legnagyobb megyei szavazatmennyiségnek számít az országban a 9 órai mérés szerint. Hódmezővásárhelyen 15,68%-nál tartanak a számok, ami már több mint ötezer leadott szavazatot jelent.

Csongrád-Csanád vármegyeNemzeti Választási Irodarészvételi arányválasztások