Török Gábor: A centrális erőtérből az erő maradt meg

Az elemző szerint a vita alapján a Fidesztől minden más párt balra helyezhető, még a Mi Hazánk is, de fontos, hogy ezzel a klasszikus politikai nevezéktannal nehezen sorolhatók be megfelelően a pártok, az elemzés kizárólag a vitán elhangzottakból dolgozik.

Május 30-án csütörtökön tartották az M1-en az EP-választáson listát állító tizenegy párt képviselői között megrendezett élő vitát, amelyen végül – több nézeteltérés és szervezési nehézség ellenére – mindegyik meghívott párt képviseltette magát.

A résztvevők amellett, hogy lehetőséget kaptak pártjuk rövid bemutatására, három témában fejtették ki álláspontjukat. Ezek Európa biztonsága és védelme, a migráció és az európai mezőgazdaság és/vagy demokrácia és jogállam kérdésköre voltak.

„Kizárólag az itteni megszólalások alapján hogyan lehetne megcímkézni az egyes pártokat?” – tette fel a kérdést Facebook-posztjában a csütörtök esti vitával kapcsolatban Török Gábor politikai elemző, aki tisztán a vitán elhangzott állítások és mondások alapján a következőképpen helyezné el a résztvevő pártokat a politikai palettán:

Radikális jobboldal: Fidesz, Mi Hazánk

Konzervatív-liberális: Jobbik, Tisza, Mindenki Magyarországa Néppárt

Centrista: LMP, Második Reformkor

Baloldali-liberális: Momentum, Kutyapárt

Baloldali: DK-MSZP-Párbeszéd.

Az elemző azt is hozzátette, hogy szerinte a Fidesz állítása – miszerint minden magyar ellenzéki párt baloldali – annyiban igaz, hogy a kormánypárttól minden más szereplő balra sorolható a politikai spektrumon, „a vita alapján talán még a Mi Hazánk is. A centrális erőtérből az erő maradt meg” – vázolta Török Gábor.

elemzésEP-választáspártokpolitikai palettaTörök Gáborvita