Törődik a város a megrongált kerámia ivókút sorsával

Megvizsgálja az önkormányzat mit tehet annak érdekében, hogy a megrongált művészeti alkotás újra a régi pompájában tündökölhessen. A képen az alkotó és az ivókút.

Augusztus legvégén, mint arról már beszámoltunk megrongálta valaki a Kossuth téri kerámia ivókutat, letörve a medencéje szélét, s a talpazatáról az egyik „pöttyöt”.

A rongálásról nem sokkal később szerzett tudomást a kút alkotója, Orosz Mária kerámiaművész, aki megdöbbent a történteken. Elmondta, hogy a Kossuth még az 1990-es években történt felújításra készítette el a város által megrendelt díszkutat, melyet – azóta – eddig háromszor is megrongáltak. Ez a negyedik volt. A rongálók a tetőt, azaz a különleges kerámiából készült medence szélét eddig háromszor is eltörték.

Nem lehet megragasztani, új medencét kell készíteni a régi helyett

A keramikusművész vállalta, hogy ismét elkészíti azt – miután javíthatatlan a régi – ha arra a város felkéri erre. Kérte, hogy keressék meg, s büntessék is meg a tettes(eke)t.

– Nagyon sajnálatos, hogy rongálások történnek városszerte. Ez megerősít bennünket abban, hogy továbbra is eltökélt ügyünknek tartsuk a köztéri kamerák felújítását, modernizálását – mondta Gyöngyösi Ferenc alpolgármester. Hozzátette: a város megnézi, hogy mit tud tenni annak érdekében, hogy a most megrongált művészeti alkotás a régi pompájában tündökölhessen.

A kerámia ivókutat egyébként rendszeresen karban is tartja a város, mely annak évi rendszeres vízkőtelenítését jelenti.

Gyöngyösi Ferencívókútkamerakermiaorosz mária