Tölgyessy Péter: Márki-Zay kezében olyan fegyverek vannak, amelyek Orbánra is veszélyesek

Egész biztos, hogy a Fidesz folytatni fogja a gyurcsányozást, a Gyurcsány-párt viszont érthető módon megrendült, ezt látni lehetett a sajtótájékoztatón is. Ennél nagyobb politikai tragédiát nem lehet megélni, amit Dobrev megélt

– mondta Tölgyessy Péter alkotmányjogász a Partizánnak adott vasárnap esti interjújában. Tölgyessy azután beszélt erről, hogy Dobrev Klára elismerte a vereségét az ellenzéki előválasztáson – de még azelőtt, hogy Márki-Zay Péter győzelmi beszédet mondott volna a hatpárti összefogás közös miniszterelnök-jelöltjeként –írt erről a telex.hu is.

Az alkotmányjogász szerint Dobrev lett volna technikailag a legalkalmasabb miniszterelnök-jelöltnek, de elsöpörte az az elitellenes hullám, amit Márki-Zay magával hozott a magyar belpolitikába. Bár a Fidesznek van félnivalója a jövő áprilisi választásokra, Tölgyessy szerint kiéleződhetnek a valódi ellentétek az ellenzékben egy választási győzelem esetén, az elitellenes mozgalmak lendülete pedig általában nem tart ki egy-egy parlamenti ciklus végéig sem.

„A gyurcsányozás kiüresedhet Márki-Zay Péter győzelmével, a Fidesz pedig ha folytatja ezt a stratégiát, a bukást kockáztatja. A Fidesz egyik alapproblémája, hogy nincs reflexiója a vezetőnek – senki nem meri neki megmondani, hogy rossz irányba mennek a dolgok”

– mondta Tölgyessy, ráadásul a Fidesznek szerinte eleve nehezen megy az új helyzethez való alkalmazkodás. „Ha valahol lehet elitellenes politikát csinálni, az maga a miniszterelnök, aki közel húsz éve játszik ezen a poszton, és próbálja játszani az elitellenes elitet, de Márki-Zay kezében olyan fegyverek vannak, amelyek Orbánra is veszélyesek.”

Márki-Zaynak viszont a győzelem ellenére megvannak a maga problémái: „Egy olyan baloldali blokk vezetője lett, aminek a magja az MSZP–SZDSZ-koalícióból jön, még a Jobbik is részben ebből a táborból él. Mindeközben Márki-Zay olyan dolgokat mond, amelyek egy baloldali szavazó számára nehezen felfoghatóak: hívő katolikus, családapa, piaci fundamentalista.

Úgy kell megjelennie Márki-Zaynak a baloldali blokk vezetőjeként, hogy az alapállása egészen más. A listaállításnál csúnya veszekedések lesznek, de ezt nem vihetik a nyilvánosság elé. Ha esetleg győznek, az összes ilyen probléma elő fog kerülni – ha pedig veszítenek, Márki-Zay személyében lesz egy bűnbakjuk.”

Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt úgy beszél, „ahogyan a hétköznapi emberek beszélgetnek a barátaikkal, rokonaikkal”, ráadásul „óriási erővel tudott reményt adni: bejött a harmadik helyre, és félrelökte a veszélyes jelölteket”.

„Karácsony mögött óriási háttér volt, plakátokkal, tanácsadókkal, kutatásokkal. Márki-Zay Péter szinte családi alapon csinálta ezt az egészet – és így hozta ezt az eredményt”

– mondta Tölgyessy. Szerinte Márki-Zayval „valami nagyon új dolog kopogtatott be Magyarországon, ami a térség összes országában jelen van, Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban is: az elitellenes politika, az összes fennálló politikai elit ellen. (…) Minél nagyobb bajban van egy demokrácia, annál gyakrabban kerülnek elő ilyen jelenségek, mint például Ukrajnában, ahol ciklusról ciklusra tűnnek fel az ügyeletes megváltók. Vagy Olaszországban az Öt Csillag Mozgalom ennek a baloldali változata, vagy Amerikában Trump a jobboldali változata.” Ezek a mozgalmak azonban válsághelyzetekben nem tudnak tartósan megmaradni az alkotmányjogász szerint.

Karácsony kampánya szerinte azért nem volt sikeres, mert egyrészt a baloldali progresszió értelmiségi részét célozta meg – aminek itthon alacsony a társadalmi beágyazottsága. Másrészt pedig „a politika lényege, hogy tudok-e reményt, hitet adni másnak. Márki-Zay Péter mellett talán csak Dobrev Klárában volt elég hit a mezőnyben, Karácsonyban nem – amint nyomás alá került, kiderült, hogy nem állja a sarat.” –írják a portálon.

előválaasztásMárki-Zay Péterminiszterelnök-jelölt