Tökös lepényt is bírált a zsűri Vásárhelyen

Mégpedig szombaton délután, az Árpád utcai tájházban rendezett kisfarsangi sokadalmon, melyen a Kőleves című mesét is eljátszották.

Működött a látvány lepénysütő tanfolyam, azaz aki még nem látta, hogyan gyúrják meg a tésztát, formázzák lepénnyé, ízesítik, majd sütik ki igazi sütőben, az is végigkövethette a folyamatot. A legtöbben azonban a rendezvény elején arra vártak, hogy a zsűri (Mucsi Imre, Benkő László, Csáki Zsolt, Benczúr Sándor, Sonkoly Ágnes és Bátaszéki Erika) megkóstolja a tíznél is többféle lepényt. hogy pontozza azokat, majd ez alapján eldőljön, hogy ebben az évben melyiket találja a legszebbnek, legízletesebbnek és legizgalmasabbnak.

– Öt évvel ezelőtt találtuk ki, hogy legyen a kőfalfesztivállal együtt egy lepényfesztivál is – mondta Csáki Zsolt gasztroszervező. – A jubileumi ötödik alkalom része lett a kisfarsangi sokadalomnak. Erre bárki benevezhette az otthon megsütött lepényét, így tíznél is többet kell elbírálnunk – tette hozzá.

– Majdnem negyven évig dolgoztam a kórház konyháján, így van némi tapasztalatom az ételkészítésben – árulta el Janicsek Jánosné, aki az idén édes túrós lepényt hozott a bírálatra. – Tavaly különdíjat nyertem vele.

– Sütőtökös túrós lepényt hoztam. Hét unokám van, nagyon szeretik a hasukat, édeset-sósat, mindent, ezért mindig keresek valami újdonságot számukra – árulta el Szatmári Jánosné, aki a receptet idősektől és az internetről merítette.

A legjobb lepények készítőinek különféle népművészeti ajándékokat és szakácskönyveket ajánlott fel a városi önkormányzat és a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ.

A szervezők az első négy alkalommal a túrós lepényre koncentráltak, az idén ezt kiterjesztették a különféle kenyér, omlós tészta, kalácsalapú, töltelékkel töltött vagy nyitott és nem csak túrós, de gyümölcsös lepényekre is.

A sokadalomra kíváncsiak persze nem csak lepényügyi tudásukat bővíthették, hanem meg is kóstolhatták azokat, de megtekinthették a Kőleves című élőszereplős mesét, tapsolhattak a néptáncosok fellépésének, és ha volt kedvük, maguk is beállhattak táncolni.

kisfarsanglepánytájháztök