Többségében választás előtti, vagy elbírálás alatt lévő pályázatokért támadják Mártélyon Putz Anitát

A járvány mellett a 2020-as év a politikai alapú csatározásokról szólt Mártélyon, ahol 2019. október 13-án a független Putz Anita legyőzte Borsos Józsefet. A jelenlegi polgármester szemére vetik, hogy Mártélyra nem jutnak pályázati pénzek az ő polgármestersége alatt, és többek között ezért is kezdeményeztek bizalmatlansági szavazást a következő képviselő-testületi ülésen. Amit most egy darabig egy állásfoglalás miatt nem lehet megtartani. De hogy is állnak Mártély pályázatai jelenleg? Ezt néztük meg.

Putz Anita polgármester elleni támadások egyik leggyakrabban hangoztatott érve, hogy a település sorozatosan bukja el a pályázatokat, aminek oka, ahogy ellenfelei állítják, az ő személye. Arról már mi is írtunk korábban, hogy országosan Mártély kapta a legkisebb önkormányzati támogatást. A folyamatos támadások következménye, hogy eredetileg a képviselő-testület a jövő heti ülésén döntött volna arról, hogy feloszlassák-e önmagukat. Putz Anita a Hódpressnek korábban elmondta, hogy hivatalos kérelem bizalmatlansági szavazásról addig még nem érkezett be, ő akarja a döntést a képviselő testület elé vinni. Ám könnyen elképzelhető, hogy erre most legalább 90 napig nem lesz lehetősége. Orbán Viktor miniszterelnök ugyanis a tavasz után ismét bejelentette, hogy veszélyhelyzet lép életbe az ország területén. Márpedig még tavasszal, március 27-én a Belügyminisztérium és a Miniszterelnökség közös állásfoglalást tett közzé a veszélyhelyzetben alkalmazandó önkormányzati döntésekkel kapcsolatban. Önkormányzati Hírlevél 2020. évi 6. számában megjelent állásfoglalásban arról írnak, hogy a képviselő-testület önkormányzati törvény szerinti összehívására nincs lehetőség, a polgármesternek azonban arra van lehetősége, hogy e-mailben vagy más módon a döntést megelőzően kikérje a képviselő-testület véleményét. Azt is hozzátették, a polgármester valamennyi szükséges kérdésben dönthet a képviselő-testület helyett, azonban figyelemmel kell lennie a kormánymegbízottak által megjelölt keretekre, mint például a szükségesség-arányosság vagy épp a joggal való visszaélés tilalma. Ezek alapján Putz Anita a miniszterelnök tegnapi bejelentése okán, tegyük hozzá, mind járványügyi, mind a demokratikus működés szempontjából, sajnálatos módon, nem hívhatja össze a képviselő-testületi ülést, hogy a bizalmatlanságról és az önfeloszlatásról szavazzanak. Utóbbi, könnyen belátható, veszélyhelyzetben igen nagy felelőtlenség is lenne, még ha a jog lehetőséget is biztosítana rá.

De vajon mi a helyzet a sokat emlegetett pályázatokkal?

Kezdjük az elutasítottakkal. A Hódpresshez eljuttatott adatok szerint 2019-ben olyan, a Magyar Falu Programhoz tartozó pályázatokat bukott el a település, mint a:

  • kistelepülések járda építésének, felújításának anyagtámogatása,
  • Községház utca – Fő utca járdaburkolat felújítása,
  • belterületi közterület kezelés eszközbeszerzése Mártélyon,
  • mártélyi óvoda játszóeszköz korszerűsítése,
  • falu- és tanyagondnoki szolgálat támogatása,
  • tanyagondnoki szolgálat támogatása érdekében falubusz beszerzése,
  • temető fejlesztése, a mártélyi temető felújítása, új urnafal építése,
  • vagy például önkormányzati tulajdonú utak felújítása során a Rákóczi tér – Liliom utcai burkolatépítése.
a kép illusztráció; falubusz (forrás: Magyar Falu Program Facebook)

Ezen pályázatok mindegyikének beadási határideje már a tavaly őszi önkormányzati választások előtt, augusztus 30. és szeptember 30. között lejárt, tehát még az előző polgármester regnálása alatt nyújtották be, és csak az állami döntés csúszott át 2019. október 13-a utánra. A 2019-es elutasított pályázatok összértéke egyébként mintegy 85 millió forint volt.

Ellenben több olyan 2020-as pályázati kérelme van Mártélynak a Magyar Falu Program keretén belül, amelyek tartaléklistára kerültek. A hozzánk eljutott dokumentum alapján ezen pályázatok sikeressége ugyanúgy csekély, a forrásokat már kiosztották, csak abban az esetben kaphat a település mégis támogatást, ha a nyertes pályázók közül valamelyik nem teljesítené a Támogatói Okirat kiállításáig az előírtakat. Ezen pályázatok is:

  • önkormányzati járdaépítés és felújítás anyagtámogatására,
  • Mártély Községház utcai új járda építésére,
  • közterület karbantartását szolgáló eszközbeszerzésre,
  • Mártély közterület karbantartásához szükséges gépek és eszközök beszerzésére,
  • közösségi tér ki-, és átalakítására, valamint ehhez kapcsolódó foglalkoztatásra,
  • a mártélyi Faluház közösségi tereinek korszerűsítésére,
  • óvodai játszóudvar és közterületi játszótér, játszóeszközök fejlesztésére,
  • tanyagondnoki busz beszerzésére,
  • önkormányzati tulajdonban lévő út-, és hídépítésre, felújításra vonatkoztak.

Illetve szintén tartaléklistára került Mártély önkormányzati fejlesztési igénye, mintegy 20 millió forint értékben. A Magyar Falu Programba beadott és, nevezzük így, parkoltatott pályázatok összértéke egyébként mintegy 102,5 millió forint, és ehhez jön hozzá az önkormányzati fejlesztésekhez kért 20 millió.

2020-ban jelenleg 21 aktív pályázata van Mártélynak. Ebből a 21-ből:

  • 4 esetben megfelelt a pályázat, de a forrás kimerült,
  • 2 pályázat várólistás és tartaléklistás, ebből az egy beadott, egy megítélt pályázat,
  • 14 pályázat elbírálás alatt van,
  • 1 pályázat nyertes (650.000 Ft értékben testvérvárosi programok megvalósítására).

A pályázatok többsége itt is a Magyar Falu Program keretében került beadásra, de találunk pályázatot a Vidékfejlesztési Program keretében is. A győztes pályázat egyébként a szintén állami Bethlen Gábor Alapból lett Mártélynak odaítélve. A pályázatok között találunk még a Területi Operatív Programból, de van Nemzeti Együttműködési Alapba benyújtott, és az Emberi Erőforrás Minisztériumának égisze alatt futó ifjúsági pályázat is. Mártély tehát változatlanul kihasználja a pályázati lehetőségeket, a beadásukkal nem marad el. A döntéshozatal egy másik kérdés, az soha nem önkormányzati kompetencia.

Sajnos március óta keményen beköszöntött az országra és a világra is a járványidőszak. A kormány folyamatosan hangoztatja, hogy az önkormányzatoknak is ki kell venniük a részüket a védekezésből. Az is látható, a források hamar kimerülnek, még abban az esetben is, ha a pályázó a pályázatát időben leadja, s még meg is felelt. Az tény, a Magyar Falu Programban országosan jelenleg rendelkezésre állnak források, és a jogosult települések döntő többsége nyer ilyen vagy olyan pályázati forrást. Remélhetőleg Mártélynak sem kell sokat várni már egy győztes pályázatra.

A Hódpressen figyelemmel követjük a mártélyi eseményeket, a veszélyhelyzet allatti döntéseket, annak megszűnte után a képviselő-testületi üléseket és a pályázati eredményeket egyaránt, és ezekről objektív beszámolókat olvashatnak nálunk. Reméljük, Mártély is hamarosan újra elindul a győztes pályázatok útján, hogy a politikai csatározások helyett a fejlődéstől legyen hangos a település.

MártélyPályázatPutz Anita