Több tízezer embert építhetnek le a vendéglátóiparban

Máris újabb leépítések kezdődtek a vendéglátóiparban. A szállodaszövetség szerint ismét több tízezer munkatársuk állását fenyegeti a koronavírus – erről az RTL Híradó számolt be.

Több mint két hete, amióta a kormány lezárta a határokat, nincs egyetlen külföldi turista és egy ideig nem is várható. A miniszterelnök szerdán jelentette be, hogy akár januárig húzódhat a második hullám tetőzése.

„Ez az előttünk álló 6-8 hónap, amíg esély nincsen arra, hogy külföldi beutazás legyen komolyabb formában, ez arra a lépésre ösztönzi a gazdálkodási szervezeteket, hogy leépítsenek. Ez több tízezer ember is lehet, attól függ, hogy ha még sikerül kormányzati támogatást kapjunk, hogy megtartsunk embereket, akkor értelemszerűen ez erősen csökkenthető”

– mondta az RTL Híradónak Flesch Tamás a szállodaszövetség elnöke.

Géher Zoltán, a Continental hotel igazgatója azt mondta, a dolgozók több mint 30 százalékát elvesztették.

„A dolgozóink több mint 30 százalékát elvesztettük. Mi nem mondtunk fel senkinek, ők elmentek, mert nagyon alacsony béren tudjuk tartani őket kétórás foglalkoztatásban”

– mondta Géher Zoltán, aki azt is hozzátette:

„Ma a Continentálban 1 szoba foglalt, ha megjön az a vendég”.

A GKI Gazdaságkutató úgy számol, további 100 ezer ember veszítheti el állását Magyarországon.

„Egy csomó vállalkozás, aki eddig még húzta, az előbb-utóbb csődbe megy. Még legalább egy 100-200 ezer ember válhat munkanélkülivé”

– nyilatkozta Molnár László GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója.

A Fidesz új állami támogatásokat ígér. Az RTL Híradó kereste az illetékes minisztériumot, hogy pontosan mikor kaphatnak támogatást a vállalkozások. Azt írták: „a kormány a járványhelyzet alakulásához igazodó ütemezésben vezeti be az újabb gazdaságvédelmi intézkedéseket”.

Koronavírus-világjárvány (COVID-19)munkavendéglátás